Frissen Zalából

2021.06.30. 15:00

Egyszeri segítség az újrainduláshoz

„A járvány harmadik hullámát letörtük, a gazdaságot olyan intézkedésekkel indítjuk újra, mint az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása” – emelte ki Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese bejelentette: a 219 ezer forintos egyszeri segítségre június közepéig mintegy 17 ezer igénylő jelentkezett.

ZH

Ők összesen 3,7 milliárd forintot kaphatnak, derül ki az ITM lapunknak küldött tájékoztatójából.

A koronavírus miatt szükségessé vált veszélyhelyzeti intézkedések különösen nagy terhet róttak a működésük szüneteltetésére kényszerült szektorokra. Az ágazati bértámogatás idén 30 ezer vállalkozás talpon maradását, 180 ezer munkahely megőrzését tette lehetővé.

Az önfoglalkoztatók kom­pen­zációs támogatásában fő­ként a kereskedelemben, a tu­rizmus-vendéglátásban, a szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő-ágazatban dolgozók részesülhetnek, akik alkalmazott híján nem élhettek a korábbi lehetőséggel.

Az átmeneti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység valamelyikét folytató önfoglalkoztatók a garantált bérminimummal megegyező összeget, azaz 219 ezer forintot kaphatnak. Az egyszeri támogatás többek között a fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autósiskolai oktatók számára könnyíti meg az újraindulást.

A fodrászoknak is járhat a támogatás
Fotó: Shutterstock

Az igényléseket 2021. június 8-ától a veszélyhelyzet megszűnéséig lehet benyújtani a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira. Az egyszerűen kitölthető, egyoldalas kérelem elérhető a kormányzati honlapon és a munka.hu oldalon. A program első teljes hetében 2 727-ről 16 883-ra nőtt az igénylések száma, a kért támogatás összértéke pedig már meghaladta a 3,7 milliárd forintot.

– Június elejétől szélesebb személyi kör számára tettük elérhetővé a vállalkozások mun­kaerő-támogatását – folytatta Schanda Tamás. – A programban egy álláskereső foglalkoztatása után fél éven át akár 600 ezer forintot kaphat a munkáltató. A cégek már közel 13 ezer fő elhelyezkedéséhez kértek összesen mintegy 6,5 milliárd forint támogatást. Az Eurostat legutóbbi adatsora szerint a foglalkoztatás negyedéves bővülésében hazánk teljesített a legjobban 2021 elején. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az újabban elindított, kibővített kormányzati támogatások is valós igényekkel találkoznak. A népszerű lehetőségekkel sikeresen ösztönözzük a gazdaság újraindítását és a munkahelyteremtést – hangsúlyozta az ITM miniszterhelyettese.

Ezek is érdekelhetik