Frissen Zalából

2021.05.29. 07:00

Fejlesztések történtek a nagykanizsai inkubátorházban

Két pályázati sikernek köszönhetően jelentős eszköz-, illetve infrastruktúrafejlesztés történt az inkubátorház és innovációs központban.

Horváth-Balogh Attila

Mihovics Zoltán a most beszerzett új eszközök és bútorok közt

Fotó: Szakony Attila

A részletekről Mihovics Zoltán, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. által működtetett önkormányzati tulajdonú inkubátorház – melynek küldetése a kezdő vállalkozók vagy kisvállalkozók segítése – vezetője számolt be.

Mihovics Zoltán a most beszerzett új eszközök és bútorok közt
Fotó: Szakony Attila

– Az egyik projekt, mely révén fejleszthetünk, a Pannon Egyetem és partnerei nyertes pályázata, a Women in business, melynek célja, hogy bátorítsa az innovatív, fiatal nőket arra, hogy saját vállalkozást hozzanak létre – bocsátotta előre Mihovics Zoltán. – A projekt teljes költségvetése valamivel több mint 2 millió euró. Az egyetem nagykanizsai kampuszán (akkor még így hívták, ma már Pannon Egyetem Nagykanizsa – Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ a neve) szerettek volna kialakítani egy női vállalkozói sarkot, de végül az a döntés született, hogy ennek sokkal jobb helye lenne nálunk, az inkubátorházban. Ennek értelmében az egyetem által nyert eszközök és szoftverek (laptopok, 8-10 fős online megbeszéléseket lehetővé tevő konferencia-rendszer, valamint egy digitális tábla) is itt lesznek elhelyezve. A másik projekt a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. saját pályázata, ami azért pozitív, mert jelzi, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben is figyelmet fordít az önkormányzati cég a fejlesztésekre. A projekt célja szorosabb kapcsolat kialakítása a felsőoktatási, a vállalkozásfejlesztési intézmények és a magánszektor között. Ennek jegyében az IC4HEDS (Intensive Courses for Higher Education Students) nevet viselő, 210 ezer eurós össztámogatottságú projekt keretében a Zágrábi Egyetem informatikai kar és a Pannon Egyetem Nagykanizsa – Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ hallgatói intenzív képzésekben vesznek részt a határ két oldalán. A fiatalok a munkaerőpiacra lépésre készülhetnek fel a tanfolyamokon. A másik célcsoport a karok és az intézmények munkatársai, akik a jó gyakorlatokat osztják meg egymással. Ehhez az elnyert pályázati forrásból modern előadótermet alakíthattunk ki, moduláris, tehát többféle alakzatban összeilleszthető (ahogy a helyzet kívánja) asztalokat, székeket, zárható szekrényeket, új projektort és hozzá kapcsolódóan vetítővásznat vásároltunk közel 40 ezer euró értékben.

Mihovics Zoltán hozzátette: természetesen az inkubátorház bérlői is használhatják a termet saját üzleti tárgyalásaikhoz, a munkatársak képzéséhez, csapatépítéshez.

– Tanulva a pandémiából, olyan digitális eszközöket szereztünk be, amelyek alkalmasak az online térben való megbeszélésekre is. Mindezzel a vállalkozóinkat is segítjük, hiszen nekik ezeket a berendezéseket már nem kell megvenniük – tette hozzá az inkubátorház vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!