A Szabadics Zrt. megduplázta a teljesítményét

2020.01.21. 10:00

Húzóágazat az építőipar Zalában

A KSH adatai alapján tavaly novemberben 6,8 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest. 2019 egészét tekintve az adatok nem várt növekedést mutattak, ennek fényében az ágazat súlya a bruttó hazai termék előállításában jóval 5 százalék felett alakulhat a tavalyi évben.

Hajdu Péter

Jelentős, nem várt növekedést mutatott tavaly az építőipari termelés, az ágazat súlya a bruttó hazai termék előállításában jóval 5 százalék felett alakulhat. Képünkön a zalaegerszegi vívócsarnok építése

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Épületből 8, egyéb építményből 5,7 százalékkal több épült az előző évi szinthez viszonyítva. 2010-hez képest tavaly már 115 ezerrel több lakás szerepelt a nyilvántartásban. A csoknak és egyéb kormányzati intézkedéseknek köszönhetően 2015 óta folyamatosan emelkedik az új építésű lakások száma is: míg 2015-ben az egész év alatt 7600 lakás épült, addig 2018-ban 17 700, és 2019-ben csak szeptemberig már 10 300-ra nőtt az épített lakások száma. Emellett az év első három negyedévében tovább folytatódott az új építési engedélyek számának emelkedése, darabszámuk közel 28 ezer lett, ez egész évben 2,7 százalékos növekedést jelentett.

Jelentős, nem várt növekedést mutatott tavaly az építőipari termelés, az ágazat súlya a bruttó hazai
termék előállításában jóval 5 százalék felett alakulhat. Képünkön a zalaegerszegi vívócsarnok építése Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

2023-ig mintegy 25 ezer milliárd forint értékű építőipari beruházás fog megvalósulni Magyarországon, írta közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium, kitérve arra is, hogy az Európai Uniót tekintve is az élmezőnyben található a magyar ágazat.

A visegrádi országok közül novemberben nálunk nőtt a legnagyobb mértékben az építőipar, de uniós összevetésben is erősek a mutatók: az elmúlt 10 évben a tagországokban összesen átlagban 6 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye, míg nálunk ez az érték 72 százalék, mutatott rá a szaktárca.

A hazai gazdaság húzóerejének számító építőipar egyik sikeres zalai cége a Szabadics Zrt. Az eredetileg mélyépítéssel foglalkozó vállalkozás egyre nagyobb arányban működik hagyományos profilja mellett a magasépítés területén is.

Fotó: MW grafika

– A tavalyi évünk legnagyobb eredménye, hogy a mélyépítés mellett az év elejétől jelentősebb mértékben kezdtünk foglalkozni magasépítéssel, és ezen a területen is jelentős referenciákat, projekteket sikerült megszerezni. Ezek közé tartozik a zalaegerszegi vívócsarnok folyamatban levő építése, a BGE zalaegerszegi tudásközpontjának tavalyi megvalósítása, és a legnagyobb magasépítészeti munkánk, a zánkai Erzsébet tábor teljes rekonstrukciója. Ezek mellett sok lakóotthont építünk a szociális és gyermekvédelmi felügyeletnek – mondta el érdeklődésünkre Kovács Tamás, a zrt. elnöke.

Közölte azt is, hogy a tavalyi árbevételük 24 milliárd forint körül alakul a 2018-as 12 milliárd forinthoz képest. Azaz a Szabadics Zrt. tavaly duplázott. Az említett bevételnek körülbelül az ötödét teszi ki a részletezett magasépítés. Az idei évre vonatkozó terveikkel kapcsolatban az elnök elmondta, a meglévő szerződéseik 2021 közepéig kötik le a kapacitásukat, idén a tavalyi bevétel megismétlését tűzték ki célul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!