Ünnepi közgyűlés

2019.12.17. 10:00

Nagy potenciál van a zalai nedűkben

A Da Bibere Zalai Borlovagrend elnöksége az egyik kanizsai hotelben tartotta ünnepi közgyűlését, melyen az új tagok felvétele mellett a szőlő- és borágazat aktualitásairól esett szó.

Benedek Bálint

A Da Bibere Zalai Borlovagrend ma közel 80 tagot számlál. Elöl a zászlóval Szládovics László Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

A megye szőlész-borász társadalmának aktív tagjai még 2000-ben 50 fővel alapították meg lovagrendjüket, mely mára közel 80 tagot számlál. Az ünnepi közgyűlésen dr. Brazsil József, a borlovagrend elnök nagymestere köszöntötte az egybegyűlteket. Hangsúlyozta: 19 év nagy idő az egyesület életében, az idősebbek mellett egyre több fiatal került tagjaik közé. A fél emberöltőnyi idő előtt kilenc évig dr. Bakonyi Károly vezetésével, hasonló küldetéssel működött a Zalai Szőlős és Borosgazdák Egyesülete, s azóta is az ő szellemiségét követik.

– Az ország 48 nyilvántartott borlovagrendje közül harmincadikként alakultunk meg, ám sok mindenben elsők vagyunk – folytatta az elnök. – Például megyei szervezetként működünk, hiszen Zalában nincs rajtunk kívül hasonló társaság. Emellett a legszerteágazóbb az összetételünk, tagjaink között vannak akadémiai doktorok, három főpap, zeneszerző, sőt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, dr. Brazsil Dávid is közülünk került ki. A boros rendezvények rangját emeljük és a zalai nedűket népszerűsítjük. A zalai bor nívóját már senki sem vonja kétségbe, minden hegyháton büszkén tölthetik azt a poharakba.

A Da Bibere Zalai Borlovagrend ma közel 80 tagot számlál. Elöl a zászlóval Szládovics László Fotó: Szakony Attila

Cseresnyés Péter államtitkár beszédében felelevenítette: gyerekként gyakran segített a szőlő művelésében édesapjának, ám ő e tevékenységet nem túlságosan kedvelte. Azonban máig hálás szüleinek, hiszen a szőlőtőkék mellett eltöltött idő fegyelemre, kitartásra és a munka tiszteletére nevelte. Köszönet jár a borlovagrend tagjainak, akik a zalai borászatért oly’ sokat tesznek. A megyei birtokokon termelt szőlőből készített bor az élvonalban van, amihez kitartásra és az utánpótlás képzésére van szükség.

Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára elmondta: minőségi és mennyiségi szempontból is szép szüreten vannak túl a gazdák. Az első újborok kóstolója alapján nagy potenciál van a 2019-ben szüretelt nedűkben.

A borlovagrend a garabonci Kránitz Lászlót és a semjénházi Preksen Lászlót tagjai közé választotta. Oklevelüket az ünnepségen vették át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!