Támogatni előre vagy utólag?

2019.11.18. 16:00

Az egyetlen járható út, ha a csokra jogosult hitelt vesz fel a felújításra

Egy vidéken élő olvasónk panaszkodott, hogy noha három gyermeke van, és jogosult a falusi csokra, mégsem tudja a meglevő házukon a szükséges felújítást abból elvégezni.

Hajdu Péter

Olvasónk több millió forint értékű felújítást, tetőcserét és homlokzati hőszigetelést tervez

Fotó: Shutterstock

Ugyanis a családok otthon­teremtési kedvezményének falusi változata az ő céljukat tekintve utófinanszírozással valósulhat meg. A házon tetőt szeretnének cserélni, és homlokzati hőszigeteléssel kiegészíteni az épületet, ami több millió forint értékű felújítás. Erre a célra a falusi csok háromgyermekes család számára ötmillió forint állami támogatást tesz lehetővé, utólag. Előbb meg kell csinálni a felújítást, számlákkal igazolni a költségeket, és annak ellenében folyósítható az állami támogatás. Nekik viszont nincs pénzük mindezt előre finanszírozni.

Olvasónk több millió forint értékű felújítást, tetőcserét és homlokzati hőszigetelést tervez
Fotó: Shutterstock

Milyen igazságtalan dolog, hogy pont azok nem tudnak élni a támogatással, akik leginkább rászorulnának, mert nincs pénzük a megvalósításhoz – állapította meg panaszos olvasónk a megcáfolhatatlan valóságot. Már ami azt illeti, bizony ezen a világon nincs igazság. Persze e teoretikus megállapítás közben a másik oldal szempontjára sem árt figyelmet fordítani. A kedvezményt finanszírozó – ez esetben a nehezen megszemélyesíthető állam – biztos lehetne abban, hogy az előre kiosztott, milliós támogatások fejében minden esetben határidőre, elfogadható minőségben megvalósulna a kitűzött cél? Valószínűleg erre sem mer, vagy tud senki biztos választ adni.

Inkább ingatlanügyletekben jártas hitelszakértőtől kértünk tanácsot, aki elmondta, ebben a helyzetben az egyetlen járható út, ha a csokra jogosult hitelt vesz fel, abból megvalósítja a felújítást, aminek a számláit bemutatva hozzájuthat a maximum ötmillió forint állami támogatáshoz. Abból törlesztheti a hitelt, vagy annak egy részét. Létezik az államilag garantált, fix 3 százalékos kamatú csok-hitel. De ez, mint megtudtuk, vagy lakásvásárlás és felújítás kombinációjára, vagy a lakás bővítésére plusz felújítására adható. Önmagában felújításra nem érhető el. Érdemes pénzintézeteknél érdeklődni, milyen kedvező kamatozású kölcsön létezik utóbbi esetekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!