Napenergia

2018.05.22. 11:30

Napelem Nagykanizsa szélén – Közel 360 milliós beruházást valósít meg a vállalkozás

Mintegy háromhektáros területen telepít napelemeket a kiskanizsai városrész határában az Agro Boy Kft. A bólyi székhelyű családi vállalkozás alapvetően gabonakereskedelemmel és nemzetközi árufuvarozással foglalkozik, de mostanság a zöldenergiában is jó üzleti lehetőséget látnak.

Pásztor András

Rézházi Csaba tulajdonos és Mismás Attila telepvezető az épülő napelemmezőt mutatja Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Szinte a semmiből indultak

Agrár-külkereskedelemmel foglalkozva indítottuk el 24 éve – szinte a semmiből – az Agro Boy Kft.-t, s a mai napig ez maradt családi vállalkozásunk meghatározó tevékenysége, amely immár 2,5 milliárdos árbevételével Baranya megye 100 legnagyobb vállalkozása között található – kezdte Rétházi Csaba tulajdonos- ügyvezető, miközben az épülő napelemmező mellett beszélgetünk.

– A fő profil fejlesztése mellett a vállalkozás stabilitásához a több lábon állás is hozzájárult. Így például a szállítmányozási tevékenységünk önálló üzletággá fejlesztéséből vagy éppen a raktározásból, logisztikából tevődik össze a cég bevétele. Egyébként Zalában már a kezdetek óta jelen vagyunk, remek termelői kapcsolatokat sikerült kialakítanunk, sőt Sormás határában telephellyel is rendelkezünk. A régi malom épületét és a hozzá tartozó tárházat 2002-ben vásároltuk meg, majd a felújításokat és átalakításokat követően ma már 10 ezer tonnás raktárkapacitással rendelkezünk.

Rézházi Csaba tulajdonos és Mismás Attila telepvezető az épülő napelemmezőt mutatja Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A zöldenergia fontossága

Mint azt Rétházi Csaba elmondta: a több lábon állás filozófiája mellett a zöldenergia- hasznosításnak is feltétlen híve, ezért például a sormási telephelyen már évek óta naperőmű szolgáltatja az elektromos áram egy részét.

– Véleményem szerint elkerülhetetlen, hogy világszinten is csökkenjen a károsanyag-kibocsátás – fogalmazott a tulajdonos, aki hozzátette: ők kicsiben megteszik az első lépéseket. b– Úgy vásároltunk földterületet, hogy az ne legyen távol a E.ON által kijelölt betáplálási ponttól, így végül ezt a 6 hektáros földet néztük ki, melynek mintegy felén alakítjuk ki a napelemmezőt.

Milliós költség

Mint megtudtuk: a közel 4400 darab napelem a becslések szerint két darab 498 kilowattos erőművet táplál majd. Az így nyert villamosenergiára már hosszútávú átvételi szerződést is kötött a cég a közszolgáltatóval.

– Egy ilyen méretű napelemmező kialakításának költsége közel 360 millió forint, szerencsére mi kedvező kamatozású hitelt is kaptunk a beruházáshoz – említette Rétházi Csaba, aki hozzátettea becslések szerint 7–10 év a megtérülési idő. – Persze mi abban bízunk, hogy a jövőben emelkedik majd a napsütéses órák száma, jóllehet ezek a napelemek már olyan modernek, hogy felhős időben is képesek összegyűjteni a napenergiát. Ráadásul a napelemmező fenntartási költségei sem vészesek, a panelek tisztításán és az aljnövényzet rendszeres vágásán túl nincsenek komolyabb költségek. A munkálatok egyébként jól haladnak, a tervek szerint május végére a helyére kerül az összes panel, majd júniusban következhet a próbaüzem, s ha minden rendben zajlik, júliustól már az energia betermelése is elkezdődhet.

Rétházi Csaba miközben bizakodva tekint a jövőbe, azt sem hallgatta el, hogy mennyi utánajárást, engedélybeszerzést, hivatalos ügyintézést igényelt a napelemtelep kialakítása. – Ez sokakat elrettenthet, s bevallom, ha a város vezetői, az önkormányzat és az engedélyek kiadására jogosult hatóságok nem álltak volna olyan pozitívan ehhez a beruházáshoz, mint ahogy azt tették, akkor lehet, hogy feladtuk volna a terveinket – árulta el a cég tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!