Gazdaság

2018.02.02. 12:00

Hulladékfeldolgozási beruházásra 3,5 milliárd forint

Mintegy 200 települést fog érinteni hosszabb távon az a hulladékkezelési beruházás-sorozat, amely a Zalaispa társulás működési területén valósul meg.

Hajdu Péter

A tájékoztató résztvevőinek egy része (balról): dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Manninger Jenő, Balaicz Zoltán, Vigh László, dr. Pál Attila és Nagy Bálint keszthelyi alpolgármester Fotó: Katona Tibor

A nagy volumenű fejlesztésekről tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön a polgármesteri hivatalban, ahol a hulladékipari fejlesztésről elsőként Balaicz Zoltán polgármester szólt. Elmondta, hogy összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztésre kerül sor Észak-Zalában, részben Zalaegerszeg és Lenti térségében, részben pedig Keszthely, Hévíz és Zalabér környékén.

– A cél egy olyan hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása, amelynek köszönhetően reményeink szerint csökkenhet a lerakókba jutó hulladék mennyisége. A korábbi időszakokban a fejlesztésekkel a hulladékok szelektív gyűjtésére fókuszáltunk, azonban egyre inkább látszik, hogy a jövőben a hulladék szelektív gyűjtése mellett annak energetikai hasznosítása is fontos, és az ezt szolgáló rendszerek kerüljenek kialakításra – mondta a polgármester. A 3,5 milliárdos projekt keretében sor kerül a kézi válogatás automatizálására, konténerek, célgépek beszerzésére, a lerakó és a csurgalékvíz kezelésének korszerűsítésére, járművek vásárlására.

Említést tett egy másik projektben szereplő hulladékipari fejlesztésről is, a 3B Hungária Kft. és a Szabadics Zrt. konzorciumában épülő, 1,4 milliárd forintos hulladékfeldolgozó üzem építéséről.

A tájékoztató résztvevőinek egy része (balról): dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Manninger Jenő, Balaicz Zoltán, Vigh László, dr. Pál Attila és Nagy Bálint keszthelyi alpolgármester Fotó: Katona Tibor

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a hulladékkezelés fontosságáról szólva elmondta, nem mindegy, milyen környezetet és településeket hagyunk gyermekeinkre és unokáinkra.

– Hat esztendeje nem emelkedett a hulladékszállítási díj az országban. A soron következő fejlesztések is hozzájárulnak, hogy folytatni tudjuk a rezsicsökkentést a következő években is – mondta Vigh László.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta: a hulladékkezelés nem egy látványos munka, de annál fontosabb.

– Nagyobb rendszereket kell összehangolni, hogy gazdaságosan működjenek, ehhez kell összefogni a városoknak – mondta többek között a képviselő a 3,5 milliárdos beruházás fontos jellemzőjéről, a hulladékkezelés egységesítéséről.

Dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke hangsúlyozta: ez a nagyságrendű összeg más nagy jelentőségű beruházásokkal együtt azt mutatja, történelmi pillanatok ezek, ekkora források ilyen koncentráltan nem érkeztek még a megyébe. Elmondta, Lentiben válogatómű modernizáció lesz, továbbá Keszthellyel együtt telephely fejlesztésre, gépek beszerzése nyílik lehetőség, Hévízen hulladékudvar épül, Zalabérben pedig többek között új hulladék előkezelő csarnok lesz.

Bali József, a Zalaispa Zrt. vezérigazgatója egy kérdésre válaszolva többek között elmondta, a beruházás hatásai hosszabb távon mintegy 200 települést érintenek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!