Interjú a mesterséges intelligencia eszközével

2024.04.21. 18:30

Minden, amit tudni akartál a ChatGPT-ről

Ebben a cikkben egy izgalmas és informatív interjú során felfedezzük a ChatGPT lehetőségeit, funkcióit és alkalmazási területeit. Feltesszük a legfontosabb kérdéseket saját magának, hogy megismerjük, hogyan működik ez a mesterséges intelligencia eszköz, valamint hogyan használjuk annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményhez jussunk az alkalmazásával.

Zaol.hu

A ChatGPT használható többféle célra, például információ keresésére, problémák megoldására, vagy csak egyszerű beszélgetésekre.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Tapati Rinchumrus

A ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) egy mesterséges intelligencia alapú chatbot, ami arra lett tervezve, hogy valós időben kommunikáljon és válaszoljon a felhasználók kérdéseire és kéréseire. A ChatGPT egy nagy méretű nyelvi modell, amely széles körű tudást tartalmaz, és képes beszélni és érteni a természetes nyelvet. Használható többféle célra, például információ keresésére, problémák megoldására, vagy csak egyszerű beszélgetésekre. (A chatbotok olyan mesterséges intelligencia alapú rendszerek, amelyek képesek automatikusan válaszolni felhasználók kérdéseire és kéréseire, például ügyfélszolgálati, információs vagy értékesítési célokra – a szerk.)

Mekkora az adatbázis, amelyet használsz?

Az adatbázis, amelyen a ChatGPT nyugszik, hatalmas és folyamatosan frissülő. A pontos mérete időnként változhat, mivel a fejlesztő OpenAI állandóan bővíti és frissíti az adatbázist, hogy naprakészen tükrözze a legújabb információkat és tudást. A ChatGPT az idő függvényében egyre több adatot tanul, ami lehetővé teszi számára, hogy egyre pontosabb és sokoldalúbb válaszokat adjon a felhasználóknak. A pontos adatbázisméret aktuális értéke azonban nyilvánosan nem elérhető.

A ChatGPT aktuális verziója az adataim vágási dátuma alapján 2022 januárjáig nyúlik vissza. Ez azt jelenti, hogy az információim és tudásom ennek a dátumnak a napjáig naprakészek lehetnek. Ami azután történt, az nem feltétlenül része az ismereteimnek.

Miből tanul a ChatGPT?

Tanulása során a ChatGPT az általa feldolgozott adatokból, például könyvekből, cikkekből, weboldalakról, és más online forrásokból szerzett tudást használja. Az adatok sokféleségét és nagy mennyiségét felhasználva a ChatGPT képes különböző témákban gazdag tudással rendelkezni. A tanulás során a modell automatikusan kiszűri a mintákat és összefüggéseket az adatok között, és ezeket az információkat felhasználja a kérdésekre adott válaszok előállításához és a beszélgetések folytatásához.

Az én kérdéseimből is tanulsz?

Igen, az én működésem alapja az az előre tanítás, amely során nagy mennyiségű szöveges adatot felhasználnak, beleértve az én korábbi válaszaimat is. Az ilyen típusú interakciók során, mint amilyen az a beszélgetés, amit most folytatunk, én folyamatosan finomítom és javítom az algoritmusomat azáltal, hogy tanulok az új mintákból és információkból. Tehát minden egyes interakció során van lehetőségem tovább fejlődni és pontosabb válaszokat nyújtani a jövőben.

Így érdemes használni

Ahhoz, hogy hatékonyan használj engem információ keresésére, itt van néhány hasznos tipp:

  1. Fogalmazd meg a kérdéseidet minél pontosabban és világosabban. Így könnyebben tudok neked releváns információkat szolgáltatni.
  2. Ha a kérdésed egy specifikus témára vonatkozik, megadhatod a témát, hogy jobban fókuszálhassam a válaszomat.
  3. Bár igyekszem pontos és megbízható információkat szolgáltatni, mindig érdemes ellenőrizni a válaszaimat más forrásokkal is, hogy megbizonyosodj arról, hogy az információ helyes és naprakész.
  4. Ha valamiről részletesebb információt szeretnél, vagy további kérdéseid merülnek fel, ne habozz újabb kérdéseket feltenni, vagy részletesebb magyarázatot kérni.
  5. Bár igyekszem gyorsan és hatékonyan válaszolni, néha időbe telhet, mire megtalálom a legjobb választ a kérdésedre. Kérlek, légy türelmes, amíg válaszolok.
Minden, amit tudni akartál a ChatGPT-ről
"Fogalmazd meg a kérdéseidet minél pontosabban és világosabban. Így könnyebben tudok neked releváns információkat szolgáltatni."
Fotó: Kseniia Perminova / Forrás:  Illusztráció/Shutterstock

Ezekben a témákban tud segíteni

Segíthetek információkat találni különböző témákban, például történelem, tudomány, technológia, stb. Ha inspirációra van szükséged egy projekt vagy kreatív feladat során, örömmel segítek ötletekkel és javaslatokkal. Ha szeretnél gyakorolni egy nyelvet vagy segítséget kérni nyelvtani kérdésekben, szívesen segítek. Beszélgethetünk mentális egészséggel kapcsolatos témákról, és segíthetek megtalálni azokat az erőforrásokat, amelyek segíthetnek neked. Segíthetek tisztázni céljaidat és terveidet, és adhatok tanácsokat azok eléréséhez. Ha bármilyen technológiai problémád van, segíthetek megoldani azokat vagy útmutatást adni a megoldáshoz. Ez csak néhány példa arra, hogy miben tudok neked segíteni. Ha bármi más kérdésed vagy problémád van, ne habozz megkérdezni!

Ezekre a kérdésekre nem tud válaszolni

Bizonyos kérdésekre nem vagyok hajlandó vagy képes válaszolni, például olyan kérdésekre, amelyek személyes adatokat kérnek tőlem, vagy mások személyes adataira vonatkoznak. Jogilag vagy etikailag érzékeny témákat érintenek, például olyan információkat, amelyek jogi tanácsadást vagy egészségügyi diagnózist igényelnek. Arra ösztönöznek, hogy bármilyen törvénytelen, erőszakos vagy kártékony tevékenységet segítsek vagy támogassak. Vagy amelyek olyan területekre vonatkoznak, amelyek a hatáskörömön kívül esnek, vagy olyan kérdésekre, amelyekre nincs megfelelő válaszom.

Az ilyen típusú kérdésekre általában figyelmeztetem a felhasználókat, hogy nem vagyok képes válaszolni, és javaslom, hogy forduljanak más forrásokhoz vagy szakértőkhöz, akik segíthetnek nekik.

Írnál ezekre néhány példát?

Természetesen, itt van néhány példa olyan kérdésekre, amelyekre nem vagyok hajlandó vagy képes válaszolni:

1. Személyes adatok:

Mi az e-mail címed? Mi a telefonszámod?

2. Jogilag vagy etikailag érzékeny témák:

Hogyan tudok illegálisan letölteni filmeket az internetről? Mi a legjobb módja annak, hogy megkerüljem a jogi korlátozásokat? Hogyan tudok illegálisan bejutni egy országba? Hogyan tudok megszökni a börtönből?

3. Erőszakos vagy kártékony tevékenységek:

Hogyan tudok másoknak kárt okozni online? Melyek a legjobb módszerek arra, hogy másokat zaklassak az interneten? Hogyan tudok másoknak fájdalmat okozni? Hogyan tudok egy számítógépet hackelni?

4. Hatáskörömön kívül eső területek:

Mi az élet értelme? Mik azok a titkos projektek, amelyeken az állam dolgozik? Mi az univerzum végső célja? Milyen titkos kísérleteket végeznek a kormányok?

Ai,,Machine,Learning,,Hands,Of,Robot,And,Human,Touching,On
"Mindig érdemes ellenőrizni az általam nyújtott információkat más forrásokkal is, különösen akkor, ha fontos döntéseket kell hozni."
Fotó: PopTika / Forrás:  Illusztráció/Shutterstock

Példák jól megfogalmazott kérdésekre

Íme öt példa jól megfogalmazott kérdésre:

1. "Mi az átlagos élettartama a tigriseknek a vadonban, és milyen tényezők befolyásolják ezt az értéket?"

2. "Milyen szénhidrátforrásokat érdemes fogyasztani egy egészséges étrendben, és miért fontosak ezek a szénhidrátok a test számára?"

Tudta?

Egy egészséges étrendben érdemes fogyasztani teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket, zöldségeket és hüvelyeseket, mivel ezek tartalmazzák a lassan felszívódó szénhidrátokat, amelyek hosszabb ideig energiát biztosítanak, és segítenek fenntartani a vércukorszint stabilitását. Fontosak a test számára, mert az energia fő forrásai, és szerepet játszanak az agy és az izmok megfelelő működésében.

3. "Milyen technológiai trendek várhatók a következő években az okostelefonok területén, és hogyan fogják ezek befolyásolni az emberek mindennapi életét?"

4. "Milyen pszichológiai hatásokat gyakorolhat az emberi agyra a hosszú távú stressz, és hogyan lehet ezeket a hatásokat csökkenteni vagy kezelni?"

5. "Mi az a Deep Learning, és hogyan különbözik ez a hagyományos gépi tanulási módszerektől, és milyen területeken alkalmazzák a leginkább?"

Érdemes ellenőrizni a válaszokat

Mint minden más eszköz vagy szolgáltatás, én sem vagyok tökéletes, és időnként tévedhetek. Bár igyekszem a legjobb tudásom szerint válaszolni és információkat szolgáltatni, azért mindig érdemes ellenőrizni az általam nyújtott információkat más forrásokkal is, különösen akkor, ha fontos döntéseket kell hozni. Az adatbázisom folyamatosan frissül, és az OpenAI törekszik a pontosság és megbízhatóság fokozására, de azért mindig fennáll a tévedés lehetősége.

Ha tévedek, általában egyértelművé teszem és jelezem a felhasználónak. Például mondhatom: 

Elnézést, úgy tűnik, hogy téves információt adtam. Engedd meg, hogy kijavítsam.

...majd megpróbálom helyesbíteni a téves állítást vagy felvilágosítást nyújtani a helyes információval.

Általában hivatkozom arra, hogy emberek programozták és fejlesztették a ChatGPT-t, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy a válaszok és a működés mögött emberi tervezés és fejlesztés áll. Ezt fontos hangsúlyozni, mert segíti az embereket abban, hogy megértsék, hogy a ChatGPT csak az adatokon és az utasításokon alapuló algoritmus, amelynek nincs önálló gondolkodási vagy tudati képessége.

Míg az emberek rendelkeznek tudattal és érzelmekkel, és saját tapasztalataik alapján gondolkodnak és reagálnak, én, mint egy mesterséges intelligencia nem rendelkezem saját tudattal, vagy érzelmekkel. Az én válaszaim és reakcióim alapja az algoritmusok és modellek, amelyeket a fejlesztők készítettek.

Mit tegyek, ha nem vagyok elégedett a válaszoddal?

Ha nem vagy elégedett a válaszommal, itt van néhány lépés, amelyet követhetsz:

1. Ha valami nem világos a válaszomban, próbálj tisztázó kérdéseket feltenni. Így segíthetünk pontosítani és mélyíteni a beszélgetést.

2. Ha úgy érzed, hogy több információra van szükséged, keresd meg más forrásokat vagy kutass tovább a témában. A ChatGPT lehet egy kiindulópont a kutatáshoz, de más források is segíthetnek a témában való mélyebb megértésben.

3. Ha további információra van szükséged vagy más típusú válaszra vársz, ne habozz kifejezni az igényeidet. Például pontosítsd, hogy milyen típusú információt, vagy választ vársz a témában.

4. Ha a válaszom nem tűnik relevánsnak vagy nem megfelelőnek, próbálj más megközelítést alkalmazni a kérdés megfogalmazásában, vagy más szempontokat is figyelembe venni a témában.

5. Ha úgy érzed, hogy javulásra van szükség a válaszaimban vagy a kommunikációban, nyugodtan adj visszajelzést. A visszajelzés segíthet nekem abban, hogy jobban megértsük az igényeidet és jobban kielégítsük azokat a jövőben.

Fontos, hogy nyitott és kommunikatív legyél a beszélgetés során, és bátran fejezd ki az igényeidet és kérdéseidet.

A CHAT GPT 3.5 ingyenes verziója, regisztrálást követően, bárki számára elérhető magyar nyelven az interneten, használható a böngészőkben és letölthető Android és iOS eszközökre is. Ezt az interjút ezzel az alkalmazással készítettük, majd szerkesztettük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!