Staféta

2023.09.29. 15:00

Majoros Rita egykori kanizsai kézilabdázó: Nagy boldogság, hogy a gyermekeim is megszerették a sportágat

Folytatjuk a sportolók emlékeit felelevenítő népszerű sorozatunkat. Múlt héten Horváth Bianka a stafétát Majoros Rita egykori kézilabda-játékosnak adta át, arra kérve, elevenítse fel a számára legemlékezetesebb nagykanizsai sportpillanatot.

Benedek Bálint

Majoros Rita egykori kézilabdázó

Fotó: Szakony Attila

Majoros Rita sportos családba született, édesanyja, Majoros Istvánné tekézett. Nem csak játékos volt, korának legképzettebb tekeedzőjeként működött Zalában. A sörgyári csapat trénere volt a Szuperligában. Édesapja fiatalon röplabdázott, Rita bátyja pedig a Péterfy-iskolában kézilabdázott.

- Óvodásként beírattak tornára, de hamar kiderült, hogy az nem nekem való sport - mondta Majoros Rita. - Később anyukámmal eljártam tekézni, megtanultam tőle mindent. A Péterfy-iskolában viszonylag hamar kiválasztották azokat a lányokat, akik a labdajátékokban jól teljesítettek. Abban az időben különösen odafigyeltek ránk, a lányok és a fiúk közül is nagyon sokan játszottunk. Előttünk négy évvel ugyaninnen indult Siti Beáta, Németh Helga, előttük pedig Mátyás Auguszta. Az osztályunkból talán ketten nem kézilabdáztak a lányok közül. Olyanokkal jártam egy osztályba, mint Kiss Melitta, László Renáta és Siti Eszter. Az iskolák között játszottunk diákolimpiákon, a városban és a megyében verhetetlenek voltunk, de kiválóan szerepeltünk az utánpótlás-bajnokságokban is. Először az Olajbányász csapatához kerültünk, ahol a felnőttek a legmagasabb szinten, az NB I.-ben szerepeltek. Mi általános iskola 8. osztályában a megyei felnőtt pontvadászatban küzdöttünk és az NB I. ifjúsági együttesét alkottuk. Megszereztük a rutint, de érezhető volt a korosztályos különbség.

Majoros Rita hozzátette: olyan példaképek voltak előttük, hogy egyikőjük sem adta fel, jártak edzésekre a felnőttekhez.

- A Mező-gimnáziumban tett érettségit követően a szombathelyi tanárképző főiskolán tanultam tovább - mesélte. - Ott is hamar megtalált a kézilabda, dr. Woth Péter lett a játékosedzőnk, hamar az NB II.-es csapatban találtam magam. Bajnokságot nyertünk, ekkor léphettem volna fel az NB I. B-csoportba. Ám anyai örömök elé néztem, 1998-ban megszületett a lányom, Virág. Az azt követő évben visszatértem a szülővárosomba, Nagykanizsára, ahol épp az NB I. B-ben szerepelt az Izzó csapata. Onnantól kezdve 2008-ig, a fiam, Bence születéséig egyfolytában játszottam. Kicsit még visszatértem, s  2010-ig főleg beállósként szerepeltem.

A gimnáziumi évekre emlékezett vissza talán a legszívesebben. Varga József edző vezetésével 1992 és 1996 között már az NB I. B-ben szerepelt a csapatuk, ebben az időszakban sok jó helyezésük volt, egyszer bronzérmesek is lettek.

- Az is nagy boldogság, hogy a gyermekeim is megszerették a sportágat - folytatta. - Virág jelenleg a hetedik térdműtétje után lábadozik a fővárosban. Már edz, de a kézilabdától egyelőre távol. 15 éves Bence fiam Veszprémben, Éles József edző csapatában az U18-as korosztály első osztályában játszik. Emellett a serdülő válogatott 40 fős keretének tagja, minden poszton bevethető, de bal lövőként érzi a legjobban magát.

Rita jelenleg nem sportol aktívan, de hobbiból úszik.

Majoros Rita a stafétát Czigányné Bízó Mária egykori asztaliteniszezőnek adta át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!