Néphagyomány

2023.08.10. 13:30

Lőrinc belerondított a dinnyébe, de talán még jó

Augusztus 10-én Szent Lőrincre, a keresztény vértanúra emlékezünk, akit a legenda szerint 258-ban rostélyon égettek halálra. Szörnyű halálára emlékezve, Dél-Európában ezen a napon csak hideg húst fogyasztanak. Azt mondják, ha Lőrinc napján szép idő van, hosszú lesz az ősz, és jó gyümölcstermés várható.

Benedek Bálint

Az üzletekben kapható dinnyére nem igaz a mondás, hiszen ezeket még Lőrinc napja előtt szüretelték és amúgy is gusztusos

Fotó: Szakony Attila

Gyanó Szilvia, a nagykanizsai Thúry György Múzeum néprajzosa számos más hagyományt ismer erről a napról.

- Jön a Lőrinc! Addig együnk dinnyét meg uborkát! Mert Lőrinc napja után a népi megfigyelés szerint hűvösebbek lesznek az éjszakák - mondta. - Lőrinc belepisil a dinnyébe, ezért az már nem lesz olyan finom, hanem olyan „lőrinces”. „Lehugyoszta Lőrinc a buborkát, ezután má ném jó” – mondták Kiskanizsán. Ha Lőrinc napján esik, Zalában azt gondolják, bő lesz a bortermés. Úgy legyen!

Amúgy tényleg ilyenkor mindig megjön ez a randa hideg idő. Amúgy a "lőrinces" dinnye se olyan rossz, ráadásul, ami most a boltban van, azt már rég leszedték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!