Van fény az alagút végén

2023.07.11. 12:30

Többféle módon segítik a koraszülőket

Ingyenes tanácsadást ajánl a Korán Érkeztem Közhasznú Egyesület mindazoknak, akik úgy érzik, elvesztek a szülés és a koraszülés útvesztőjében. Konzultációra az eseményt megelőzően, közben és utána is lehetőséget kínálnak. 

Szakál Eszter

A képen B. Bengő Hajnalka perinatális szaktanácsadó

Fotó: Szakál Eszter

Szükség van az ilyen formájú támogatásra, mert Magyarországon minden 11. kisbaba koraszülöttként jön a világra – mondta megkeresésünkre B. Bengő Hajnalka. A perinatális szaktanácsadó hozzátette, a szülők számára ez egy előre nem látott nehézség, nem erre készültek, s nem tudják, hogyan küzdjenek meg a helyzettel. Ekkor van szükség a felkészült kórházi személyzet mellett egy képzett szakemberre, akinek, mint Hajnalkának koraszülőként személyes tapasztalata van. A szaktanácsadó az egyesülettel karöltve segít a szociális ügyintézésben, a formanyomtatványok kitöltésében és a hogyan tovább kérdésében. A kicsi érkezése után először a szülésélményről beszélnek, hiszen ezt a traumát fel kell dolgozni. A kisbaba életének első szakasza a kórházban zajlik, az anya pedig anyaságának első periódusát éli meg ott. Ez megterheli a párkapcsolatot is, erre külön stratégiát kell kidolgozni. Emellett a szülőkkel, nagyszülőkkel is foglalkoznak. Később aztán egyéni vagy kiscsoportos segítő beszélgetéseket szerveznek. Ritkább esetben, a gyermek elvesztésekor a gyász feldolgozásában nyújtanak támaszt a családnak. Fontos, hogy az anya mielőbb segítséget kapjon, hogy idő előtt el tudja engedni a babáját. B. Bengő Hajnalka mindenkinek megpróbál utat mutatni, aki hozzá fordul. Nemrég a legnagyobb közösségi oldalon időt kérek jeligével tett közzé egy felhívást, melyben a leendő vagy éppen szült anyukákat buzdítja, hogy legyen bátorságuk tanácsot és hiteles tájékoztatást kérni. Sokan tartanak ettől, ám a szaktanácsadó arra biztat, éljenek a térítésmentes és semmire nem kötelező első alkalom lehetőségével, mely elvezethet a megoldáshoz. A kapcsolatfelvételhez a közösségi oldalon, e-mailben vagy telefonon mindössze egy üzenetet kell elküldeni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!