Érdemes megfogadni a szakember tanácsát

2022.12.14. 11:30

Karácsonyi menüt egészségesen – az ünnepeken túl is figyeljünk táplálkozásunkra

Bizonyára sokan bújják már a receptes könyveket az ünnepekre hangolódva. Érdemes azonban megfogadni a szakember tanácsát és nem esni túlzásokba a menü összeállításakor. Rákóczi-Kiss Ágnest, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház dietetikusát kérdeztük, mire ügyeljünk az élvezetes, ám kíméletes fogások elkészítésekor.

Mozsár Eszter

Rákóczi-Kiss Ágnes dietetikus Fotó: Pezzetta Umberto

- A karácsonyi menüsorban gyakran számos olyan fogás kerül az asztalra, ami sok szénhidrátot és zsírt tartalmaz. Ezért fontos, hogy ügyeljünk a mértékletességre. Amennyiben már meglévő betegség miatt kell diétáznunk, ezt a tényt se hagyjuk figyelmen kívül – adja az első tanácsot a szakember, aki a Zalaegerszegi Járási Egészségfejlesztési Irodában ugyancsak fogadja a hozzá fordulókat. - Nem szükséges lemondanunk hagyományos ünnepi fogásainkról, de próbáljunk ki egészségesebb alapanyagokat. Helyezzük előtérbe a zsírszegény ételkészítési eljárásokat, mint például a sütőben sütés, párolás, forró levegős sütő használata. A sócsökkentés céljából érdemes szárított vagy friss zöldfűszereket használni. Kalóriadús köreteinket csökkentsük, helyette a sültek mellé friss salátákat, zöldségféléket, savanyúságot tálaljunk. A megszokott burgonya, fehér rizs helyett válaszunk alternatívákat, például kuszkuszt, bulgurt, hajdinát vagy kölest, ezeket magvakkal, zöldségekkel jól ízesíthetjük. A hagyományosnak számító töltött káposztát elkészíthetjük akár árpagyönggyel is. Az édességeket, süteményeket tízóraiként, uzsonnaként vagy ebéd utáni desszertként fogyasszuk el. Nassolásként válasszunk zöldségeket, mértékkel gyümölcsöket, az ilyenkor népszerű olajos magvak nagy energiatartalmuk miatt csak kis mennyiségben javasoltak. Magyarországon a legtöbb halat a karácsonyi ünnepek alatt fogyasztjuk, kiemelkedő omega 3 zsírsavtartalma a szív- és érrendszerre pozitívan hat, ezért fontos lenne egész évben rendszeresen beillesztenünk az étrendünkbe.

- Hajlamosak vagyunk ünnepekkor „túlenni” magunkat. Ezen lehet segíteni?

- Étvágyunkat az étkezés élvezeti értéke is befolyásolja, így sokszor nem az éhség miatt, hanem az étel íze kedvéért fogyasztjuk el az ínycsiklandozó falatokat. Ünnepek alatt is figyeljünk a rendszeres étkezésre, ne várjuk meg a kínzó éhségérzetet. Az agyban a telítettségi reakció lassabban jön létre, így fogyasszunk rostban gazdag élelmiszereket, melyeket hosszabban kell rágni, valamint a szervezetbe kerülve megduzzadnak, ezzel is hozzájárulva a jóllakottsági érzés kialakulásához. Folyamatos, megállás nélküli étkezéssel az emésztőrendszerünket is megterheljük. Figyeljünk oda a megfelelő folyadékmennyiségre, a szomjúság oltására a legjobb a tiszta ivóvíz. A gyümölcsleveket felhígíthatjuk, valamint érdemes kipróbálni különböző gyümölcsteákat, melyeket elég citrommal ízesítenünk. Ne feledkezzünk meg a cukrozott üdítőitalok és alkoholok magas energiatartalmáról, különösen a likőrök, rövid italok tekintetében.

A szakember az InBody 270 testösszetétel-analizáló készülékkel. Fotó: Pezzetta Umberto

- Ünnepek tájékán felcsúszhat néhány kiló súlyfelesleg. Csak tudatos táplálkozással újra örömmel állhatunk mérlegre vagy szükséges a mozgás is?

- A tudatos táplálkozás mellett elengedhetetlen a sportolás. Ajánlott a napi 30-50 perc könnyed mozgás. A karácsonyi ünnepek alatt is beiktathatunk a főétkezések után egy-egy nagyobb sétát, mely segíti az emésztést és a puffadásra is jó hatással van. A friss levegőn eltöltött idő hozzájárul a megfelelő mértékű és minőségű alváshoz, pozitív hatással van a pszichés egyensúlyra, ezek szintén nem elhanyagolható pillérei az egészséges életmódnak.

- Úgy általánosságban, miért és mikor javasolt dietetikushoz fordulni? Hogyan segít ebben az Egészségfejlesztési Iroda?

- Kollégáinkkal együtt segíteni tudunk az életmód-változtatásban, a testsúlycsökkentésben, különböző betegségek, mint például cukorbetegség, inzulinrezisztencia, vesebetegség, bélrendszeri megbetegedések étrendi kezelésében. Lehetőségünk van a tápláltsági állapot felmérésére InBody 270 testösszetétel-analizáló készülékkel, majd a kapott eredmények elemzésére. Az étkezési szokások kikérdezése után személyre szabott tanácsadás, az étrend megbeszélése, szükség esetén táplálkozási napló vezetése, valamint annak kiértékelése történik. Az ingyenes diétás tanácsadásra minden szerdán 13 és 15 óra között van lehetőség előzetes bejelentkezés alapján a 92/507-500/1912-es melléken. Amennyiben a páciens rendelkezik orvosi leletekkel, laborokkal, azokat mindenképpen hozza magával.

- Milyen népbetegségeket kerülhetünk el, ha figyelünk az étkezésre?

- A leggyakoribbak a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az elhízás, de a csontritkulás megelőzésében és kezelésében is nagyon fontos szerepet kap a diéta. Magyarországon a felnőtt lakosság egyharmada elhízott, 60-65%-a pedig túlsúlyos, így sajnos ezzel az aránnyal Európában az elsők között vagyunk.

- Gyermekeinkre miképpen figyeljünk? Szabad-e erőltetni az egészséges ételeket?

- Az ünnepek alatt teremtsük meg a családi hangulatot, gyermekeinkkel közösen üljünk le az asztalhoz, erre érdemes a hétköznapokon is nagyobb figyelmet fordítani. Természetesen ne erőltessük, de törekedjünk arra, hogy megismerkedjenek az egészséges ételekkel. Ebben segítséget adhat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által külön gyermekek részére készített legújabb hazai útmutató, az Okostányér, mely ajánlásokat fogalmaz meg a kiegyensúlyozott táplálkozásra.

- Egy dietetikusnak mi a kedvenc karácsonyi menüje?

- Családunkban többnyire a hagyományos karácsonyi menüsor kerül az asztalra. Elmaradhatatlan a halászlé és a kacsamell cékla-alma-zellersalátával. Az én személyes kedvencem a sült lazac kapros-mustáros szósszal és bulgurral. A desszertek közül nálunk a legnépszerűbb a diós bejgli és a mézeskalács.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!