Sírdíszek és őszi dekorációk

2022.10.28. 19:30

Koszorúkötés hagyományápolással Zalaegerszegen

Saját hagyományaikat is ápolva, az idén is közösen készítették el a Keresztury VMK-ban a sírdíszeket és az őszi dekorációkat a Zalaegerszegi Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület asszonyai.

Fincza Zsuzsa

Az ügyes kezű zalaegerszegi kertbarátok a maguk készítette koszorúkkal

Forrás: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Mint Mrakovics Miklósné, az egyesület elnöke hangsúlyozta, a hozzátartozók sírjára a koszorúkat anno mindig a család kötötte, a hozzávalókat, az örökzöld növényeket, a virágokat maguk gyűjtötték, nevelték. Mivel mindez a kertbarátok portáján változatlanul megterem, több mint 10 évvel ezelőtt adódott az ötlet, hogy felelevenítve a falusi koszorúkötő hagyományokat, maguk alkotják meg szeretteik sírjára a halottak napi és mindenszenteki díszeket. A csütörtök délutáni közös koszorúkötő programra valamennyien vittek magukkal egy-egy kosárnyi hozzávalót, amiből kedvükre válogatva Németh Miklósné kertész és virágkötő segítségével készítették a klasszikus koszorúkat és a manapság kelendő virágtálakat. Míg az asszonyok a díszekkel bajlódtak, a férfinép ultizott és mulatós nótákkal a közelgő Márton-napra hangolódott. 

A hagyományos koszorúk mellett modern sírdíszek is készültek
Forrás: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap
A saját kertjükben termett természetes anyagokból készültek a sírdíszek
Forrás: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap
Míg az asszonyok alkottak, a férfiak a közelgő Márton-napra hangolódtak
Forrás: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!