Lovagi párbajok modern köntösben

2022.09.27. 17:00

Teljes páncélzatban esnek egymásnak a csapatok Iharosberényben

A hétvégén ismét megrendezik az Inkey Gáspár Tournamentet, mely speciális vívóverseny a buhurt küzdősport szerelmeseinek ad lehetőséget a versenyzésre. A középkori fegyverekkel és öltözékben vívott harcok roppant látványosnak ígérkeznek, hiszen ebben a küzdősportban nem kímélik egymást a csapatok.

Pásztor András

Kőkemény összecsapásokra lehet számítani

Forrás: ZH-Archívum

–  Szombaton 10 órától az öt az öt elleni versenyszámot tartjuk meg, ami a mai modern buhurt sport esetében a legalapvetőbb kategória – szögezte le Józsa Tibor szervező, aki magyarázatként hozzátette: két 5 fős csapat harcol egymással talpig páncélban, fémfegyverekkel. – Maga a sport neve, a buhurt kifejezés eredetileg a lovagi tornák azon részére vonatkozott, amikor a lovagok csoportosan küzdöttek meg egymással. Ebben az ellenfeleket nem megölni kellett, hanem csak foglyul ejteni vagy harcképtelenné tenni, a küzdelem feladására kényszeríteni, lelökni a lóról, esetleg gyalogosan felborítani.

A szervező Banderium Hungarorum Hagyományőrző Csoport fő profiljaként a 13. században Iharosberénybe költözött hospesek és hozzájuk köthető népelemek viseletének, életmódjának és hadi felszerelésének rekonstruálásával foglalkozik. Ezen tevékenység minél hitelesebb műveléséhez tagságuk hely- és kortörténeti kutatásokat végez.

Az idei tornán összesen nyolc csapat – csehek, szerbek, lengyelek és magyarok – méri össze tudását az első napon. A csapatok a nap folyamán több harcot is vívnak, így a nap végére kiderül, hogy kié lesz a dicsőség. A második napon az utánpótlásé a főszerep itt többnyire fiatalok versengenek majd egymással puha fegyverekkel két kategóriában.

Korábbi cikkeink a témában:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!