Frissen Zalából

2022.02.06. 12:00

Cres rendkívül bájos óvárosa megőrizte középkori jellegét

Ódon hangulatú, dombra épített települések és vadregényes mediterrán táj alkot elegyet a Kvarner-öbölben található Cresen.

MAR

Érdemes sétát tenni a kikötőben

Fotó: Marton Attila

A sziget nem tartozik az ismertebbek közé az Adrián, a nyugodt pihenést kedvelőknek viszont éppen emiatt lehet vonzó. Cres az Isztriai-félszigettől délkeletre, Krk szigettől nyugatra található, megközelítése is e két irányból a legegyszerűbb, természetesen komppal. A mintegy 400 négyzetkilométeres terület – ez a kiterjedés egy átlagos méretű magyarországi megye tizedének felel meg – változatos partszakaszaival, dimbes-dombos vidékeivel és aprócska, de annál barátságosabb kisvárosaival legalább egyheti programot és látnivalót kínál a szigetre érkezőknek. 

 

Míg a keleti oldalon nagyobb meredélyek találhatók, és kopárabb a bóra szél miatt, a sziget déli és nyugati területei védettebbek és vadregényesek. 

A települések közül a gyöngyszem a sziget nevével megegyező „főváros”, Cres. A mintegy kétezer lakosú település nem túl nagy, de rendkívül bájos óvárosa megőrizte középkori jellegét: a régi kikötő városkapuja, a loggia, a velencei torony és az egykori gabonaraktár épülete is négy-ötszáz évvel repíti vissza az időben a látogatót. 

Cres város látképe, szemben pedig az Isztriai-félsziget

Forrás: Marton Attila

A szűk utcácskák és az építészeti megoldások hamisítatlan mediterrán hangulatot árasztanak. Bár a városi strandokon is lehet fürdeni, a többi horvát szigethez hasonlóan a természetközelibb élményt a nehezebben megközelíthető partszakaszok jelentik, a strandok kövesek vagy kavicsosak. A látványosabbak közé tartozik a keleti oldalon Mali Bok, vagy a nyugati oldalon a Lubenice falucska alatti strand. A sziget gerincén jó minőségű út vezet észak–dél irányban Losinj sziget felé, azonban a kisebb, jellemzően dombon fekvő települések – Valun vagy Lubenice – megközelítése több kilométeres, egysávos, de kétirányú utakon lehetséges. 

 

A sziget egyik különlegessége a rengeteg olajfaültetvény. A cresi olajbogyó-ter­- mesztés több évszázados múltra tekint vissza, a feljegyzések szerint a Velencei Köztársaság idejében a legjobbnak számított. A termesztés több mint ezer hektáron folyik, főként a szigetre jellemző olajfafajtákból. Cres – és a déli szomszéd Losinj sziget – víz­ellátásáról a Cres közepén található Vrana tó gondoskodik. Az édesvizű tavat karsztvizek táplálják, a tófenék 68 méterrel található a tengerszint alatt. A szigorú természetvédelmi szabályok miatt azonban fürdeni nem lehet benne. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!