Frissen Zalából

2021.12.12. 12:00

Süti ajándékba? Kitűnő ötlet!

Advent a lelki lecsendesedés ideje. Másfelől ilyenkor bolydul meg legjobban a világ, mert az ünnepre készülődni nem csak templomba járást, elmélyülést jelent. Az ajándékozás fejtöréssel és futkosással jár. Az utóbbi években egyre inkább felértékelődött a saját készítésű meglepetés: a szépen díszített dobozokban finomságok lapulnak.

Mozsár Eszter

Nem kell ahhoz konyhatündérnek lennünk, hogy saját készítésű süteménnyel, keksszel lepjük meg szeretteinket. Persze azért nem árt egy próbasütés, de vannak olyan egyszerű, hosszabb ideig eltartható száraz kekszek, édességek, amiket már az ünnepek előtt egy-két héttel elkészíthetünk. Ez azért jó, mert így nem kell az utolsó pillanatokra hagyni mindent, különösen, ha valakinek nagy családja van.

Célszerű már év közben elrakni az ajándékba kapott vagy vásárolt, újrahasznosítható desszertes dobozokat, illetve kifejezetten erre a célra gyártott csatos üvegedényeket. A fémdobozok már önmagukban tetszetősek, a kevésbé díszeseket karácsonyi vagy selyempapírral is bevonhatjuk. A bátrabbak akár saját készítésű trüffeleknek, bonbonoknak is nekiállhatnak, sőt, a házi szaloncukor ugyancsak örömet okoz. Akik pedig az omlós süteményekre szavaznak, azok kipróbálhatják például a tengerentúlon kedvenc gyömbéres-vaníliás repedezett csokoládés kekszet. A kívül ropogós, hóra emlékeztető porcukorral bevont, ám belül puha süti külsejében egyrészt a német stollen kenyérre, másrészt a mézes puszedlira emlékeztet, ám mégis teljesen más.

Kiválóan variálható a fűszerezése, a csokoládéhoz illő kombinációkat készíthetjük például chilivel, fahéjjal, naranccsal vagy szárított, kandírozott gyümölcsökkel, esetleg mentalevéllel. Közel 20 darabot süthetünk az alábbi hozzávalókból: 20 dekagramm liszt, ugyanennyi kristálycukor, 2 evőkanál kakaópor, fél csomag sütőpor, negyed teáskanál gyömbér, ugyanennyi vaníliaőrlemény, csipet só, 6 dekagramm vaj, 2 tojás és egy-két evőkanál porcukor. Össze kell keverni a száraz hozzávalókat, majd belemorzsoljuk a hideg felkockázott vajat, végül a felvert tojásokat, majd az egészet összegyúrjuk. A tésztát fél órára hűtőbe tesszük. Ezután dió nagyságú golyókat formálunk, majd alaposan megforgatjuk a porcukorban. Sütőpapírral bélelt tepsiben egymástól távolabbra tesszük, és 200 fokos előmelegített sütőben 12 percig sütjük.

Az elkészült, megrepedt édességet a sütőlapon hagyjuk hűlni. A kíváncsi szemek elől aztán hamar eltenni, nehogy idő előtt elfogyjon, különben készíthetünk újabb, ajándékozásra szánt adagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!