Frissen Zalából

2021.08.14. 07:00

Egy felfújt unikornis ugyanolyan veszélyes lehet, mint kenukkal kalózcsatát játszani

El sem hiszed, milyen könnyen történik vízi baleset, ha nem tartod be a szabályokat. Megmutatjuk, hogyan lehet önfeledt és egyben biztonságos a nyaralásod.

Mihály Szilvia / likebalaton.hu

Fotó: likebalaton.hu

Mélyvíz

– A Balaton esetében alapvetően egy sekély tóról beszélünk, de a vízmélység és az áramlatok miatt még a vízhőmérséklet sem állandó, ez nem egy csempézett medence, sokkal több veszélyt rejt annál. A déli parton homokos, homokpados a part, és bár 2-300 méterig be lehet gyalogolni, azért a homokpadok között is akadnak mély sávok, melyek veszélyesek. Az északi part hamar mélyül, iszapos. 4 és fél méteres a víz átlagos mélysége,

az északi parton a nád előtti sávban, ahol a SUP-ososk, kajakosok, kenusok eveznek, 2 és fél, 3 méteres a víz - írja a likebalaton.hu.

A mentőmellény alapfelszereltség egy vízitúrán
Fotó: Mihály Szilvia / likebalaton.hu

Somogyi László túravezetővel beszélgettünk a balatoni vízitúrák és strandolás során ránk leselkedő veszélyekről a badacsonylábdihegyi strandon, ahonnét vízitúrázni is indulhatunk.

Kötelességünk segíteni

– Én nem vagyok vízimentő, de alapvető emberi feladatom, hogy segítsek a bajba jutottaknak a vízen. A Balatonon, ugyanúgy, mint a közúton, kötelességünk segíteni. Ha egy vitorlás, vagy csónakos horgász észreveszi, ha valaki veszélyben van, azonnal indul, mi is így vagyunk ezzel.

Mivel egy villanymotoros csónakkal vezetjük a Nádi széli túrákat, ezzel menteni is tudunk, ha nem ér vissza időben valaki a bázisra.

Ha egy kajak vagy kenu tíz percet csúszik a megbeszéltekhez képest, akkor én kimegyek csónakkal és távcsővel, hogy körülnézzek az öbölben. Van, hogy az emberek csak elfeledkeznek az időről, de van, amikor kisodródnak a nádasba, és nem tudnak visszaevezni, vagy éppen felborul a vízi jármű.

Somogyi László ha kell, menteni is elindul a motorcsónakkal
Fotó: Mihály Szilvia / likebalaton.hu

Ilyen esetek szélcsendes időben is történnek, ennek oka, hogy nem rendeltetésszerűen használják az emberek a kajakot, kenut, SUP-ot.

Természetesen, ha nagyobb a baj, azonnal hívjuk a vízirendészetet, de az a néhány perc, amennyivel én hamarabb érek a helyszínre, életeket menthet.

A cikk folyatásáért kattintson IDE.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!