felhívás

2021.08.09. 19:00

A mentőmellény nem ciki!

Az elmúlt hetek vízi balesetei, a halálos kimenetelű fürdőzések ráirányítják a figyelmet a mentőmellény szükségességére.

ZH

A mentőmellény fontos kelléke a vízi sportoknak, egy váratlan pillanatban akár az életünket is megmentheti. Nem érdemes azzal törődni, hogy ciki-e a viselése, nehogy azt higgyék, ügyetlen úszók vagyunk. Viseljük, legyen szó akár vitorlázásról, szörfözésről, horgászatról vagy egyéb vízi sportokról!

Az első jegyzett mentőmellény 1765-ben kapta meg a világszabadalmat dr. John Wilkinson által. Ez még parafából készült, elsőként a norvég tengerészek kezdték használni. 1920-tól már megjelentek a piacon a felfújható mentőmellények is. Ezután már rohamosan fejlődtek a mentőmellények, a '60-as évektől kezdődően a szintetikus anyagok használata révén kialakultak a napjainkban is használt mellények formái. Hazánkban a hajózást és a vízi sportolást a vízi közlekedéséről szóló 2000./XLII. törvény és melléklete, a Hajózási Szabályzat (HSZ) szabályozza, a szabad vízen tartózkodást a 46/2001. (XII.27.) BM rendelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!