Frissen Zalából

2021.07.24. 11:00

Tücskök, szöcskék, sáskák mentorai találkoztak Zalában

Idén Zalát választották az 5. Magyar orthopterás találkozó helyszínéül. Az ország különböző egyetemeiről, városaiból összegyűlt szakemberek az Erdődy–Hüvös kastélyban rendezték be főhadiszállásukat.

Fincza Zsuzsa

A Mindszenty Ifjúsági Ház mint főhadiszállás előtt dr. Nagy Antal, Kenyeres Zoltán, dr. Rácz István, Magyari Máté és Erdélyi Arnold Fotók: A szerző

Fotó: Picasa

A Magyar Rovartani Társaság egyenesszárnyúak (Orthoptera) – tücskök, sáskák, szöcskék – rendjét tanulmányozó tudósai, kutatói a 3 napos szakmai eszmecsere során előadásokat tartottak, megosztották egymással tapasztalataikat. A rendezvény egyik főszervezője, Puskás Gellért, a Magyar Rovartani Társaság választmányának tagja például az előző heti portugál tanulmányútján begyűjtött egyenesszárnyúakból néhány hazánkban nem honos példányt „élőben” is bemutatott. Egyúttal az is bizonyságot nyert, hogy a jeles külföldi rovarok nem idegenkednek a magyar koszttól, hiszen jóízűen uzsonnáltak a botfai kastélypark lóherés füvéből.

A Mindszenty Ifjúsági Ház mint főhadiszállás előtt dr. Nagy Antal, Kenyeres Zoltán, dr. Rácz István, Magyari Máté és Erdélyi Arnold Fotók: A szerző

A tudós szakemberek szétrajzottak a megyében, hogy megvizsgálják a kiszemelt területek rovarvilágát. Négy csoportban, különböző helyeken kutatva 25 egyenesszárnyú rovarfajt sikerült lajstromba venni. Puskás Gellért és csoportja Zalaszentgrót környékén az elhagyott szőlőskertek, valamint a Zala-menti gyepek és kaszálók egyenesszárnyú rovarvilágát tanulmányozta. Lapunknak elárulták: kicsit másra, kicsit többre és színesebb rovarvilágra számítottak. Annak viszont örültek, hogy sikerült felfedezni egy védett egyenesszárnyú faj, a fogasfarkú szöcske képviselőit. Valószínűnek tartják, hogy a gondozatlan területeken elburjánzott aranyvessző, a Zalában jágerkenderként ismert Solidago teszi tönkre a természetes gyepeket, az egyenesszárnyú rovarvilág élőhelyeit. Csak reménykedni lehet abban, hogy nem járnak úgy rovarfajok, mint a budai hegyekben valaha élt tüskéslábú pozsgóc, Budapest környékének egykori rovaróriása, a hangosan ciripelő pufók szöcskeféle, amely képviselőiből Puskás Gellért anno Albániából hozott haza két példányt, hogy legalább kiállításon láthassák honfitársaink.

Puskás Gellért a portugál tanulmányúton begyűjtött egyenesszárnyú különlegességekkel

Dr. Rácz István, a Debreceni Egyetem docense, akinek kutatási témája a növénytársulások és egyenesszárnyú fajegyüttesek kapcsolata, csoportjával Nagykanizsa környékének homoki gyepjeit vizsgálták át. A tapasztaltakat majd ezután összegzik, annyi már biztos, hogy arrafelé zártabbak a gyepek és más összetételű közösségek élnek benne, vagy más arányban, mint például a Kiskunságban. Sőt, már a zalai homoki gyepekben megjelentek a nedvességkedvelő fajok is.

A team munkájában részt vett dr. Szövényi Gergely, az ELTE egyetemi adjunktusa, dr. Nagy Antal, a DE adjunktusa, dr. Kenyeres Zoltán, a tapolcai székhelyű Természetvédelmi Kutató Bt. ügyvezetője, Erdélyi Arnold a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja, Magyari Máté és Buzás Előd, a találkozót támogató Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóság munkatársai és Moharos Levente, aki a találkozó dokumentálását vállalta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!