Frissen Zalából

2021.07.18. 07:00

Jobb saját SUP deszkával evezni a Balatonon?

Eveztél már SUP-on? Szeretnél egy saját deszkát? Az ár, a forma, szín és a méret kínálat majdnem olyan bőséges, mintha robogót vagy autót vennél.

Mihály Szilvia / likebalaton.hu

A keskenyebb deszka sokkal gyorsabb

Forrás: likebalaton.hu

Fotó: Mihály Szilvia

Az elmúlt években egyre többen próbálták ki a SUP élményt a Balatonnál, sokan beruháztak már és saját deszkájuk van, és sokan gondolkodnak azon, hogy idén nyáron vesznek egyet - írja a likebalaton.hu.

Vannak élelmiszerboltokban is kapható 100 ezer forintos vagy még olcsóbb deszkák, a márkás sportszergyártók 2-300 ezer forint körül kínálnak felfújható SUP-okat, a határ a csillagos ég, hiszen egy profi, dizájnos versenydeszka akár egymillió forint is lehet.

Nagy Adri SUP-pal a Balatonon
Fotó: Red Lemon hivatalos

Miért jobb saját deszkán evezni, mint kölcsönzősön?

Ha beleszerettél a SUP-ozásba, és rendszeresen bérelsz deszkát, akkor egy-két év alatt megtérül majd a saját deszka ára.

Fotó: Kovács Klaudia / Olvasó

A nagy népszerűség miatt előfordulhat, hogy a kedvenc balatoni kölcsönződben nincs éppen szabad deszka akkor, amikor te eveznél.

Saját SUP-pal szinte bárhol és bármikor vízre szállhatsz, nem kell olyan strandot keresned, ahol üzemel kölcsönző.

A deszka egy nagyobb méretű utazótáskányi helyet foglal a csomagtartódban, de akár vonaton is szállíthatod, bárhol és bármikor felfújhatod. Ez kézi pumpával sem tart tovább 10 percnél, de vannak akkumulátoros és autó szivargyújtóról működtethető pumpák is, ha nem akarsz leizzadni a vízreszállás előtt.

A pumpálás jó bemelegítés
Fotó: Mihály Szilvia / likebalaton.hu

Milyen márkát válassz?

Vásárlás előtt érdemes több márkát és típust kipróbálni, a balatoni SUP kölcsönzőkben többnyire többféle deszkán evezhetünk.

A szélesebb, rövidebb deszkák lassabbak, de stabilabbak, a keskeny orrúakkal akár gyorsasági bajnokságot is rendezhettek.

Döntsd el, hogy túrázni szeretnél inkább, vagy jógázni, viszel-e magaddal kutyát vagy gyereket, vagy sportrekordokra vágysz inkább.

A keskenyebb deszka sokkal gyorsabb
Fotó: Mihály Szilvia / likebalaton.hu

Miért ajánlanak márkás deszkát a forgalmazók?

Az olcsóbb, akár élelmiszerboltokban kapható SUP nem tartja a formáját hosszú távon, akár egy-két év alatt eldeformálódik, tönkremegy, megcsavarodhat a napon. Ha ezzel kalkulálunk, akkor ár-érték arányban nem járunk jobban, mint egy márkás deszkával, hiszen gyakrabban kell olcsóbb, de új deszkát vásárolni.

A cikk folytatásáért kattintson IDE.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!