Frissen Zalából

2021.06.20. 11:00

Locsolás helyett inkább öntözzön!

A korszerű kertgazdálkodási útmutatók a nyári melegben inkább alapos öntözést javasolnak a gyakori és felületes locsolás helyett.

ZH

A tövekhez juttassuk a vizet elsősorban Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nagy melegben, de nyáron általában is úgy érezzük, hogy akkor teszünk jót a növényeinkkel, ha minél gyakrabban adunk nekik vizet. Ám a sűrűn locsolt, de kisebb mennyiségű víz nagyobbik része visszapárolog a napsütés hatására, míg a növények a vizet keresve a földfelszín közelében terjeszkednek a gyökereikkel, ezért a rövidebb száraz időszak is megviseli őket. Érdemes tehát inkább öt-hat naponta a kezünkbe venni a locsolókannát vagy a slagot, de akkor alaposabban beöntözni a töveket.

A tövekhez juttassuk a vizet elsősorban Fotó: Shutterstock

A kertészek szerint egy négyzetméterre számíthatunk akár 10 liter vizet is, ám ez az arány a növény növekedése nyomán sokat változhat.

Az sem mindegy, hogy milyen napszakot választunk az öntözésre. A fülledt dél­előtt vagy délidő helyett a kora reggel vagy a napnyugta ideje a legalkalmasabb, a növények levele nem forró, így nem perzselődhetnek meg a hideg víz hatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!