Frissen Zalából

2021.05.29. 10:00

Szelektív szemétgyűjtés: nem lehetőség, már kötelező

Korunk legnagyobb kihívása az ember által termelt, szép otthonunkat, a Földet lassan, de biztosan beborító hulladék mennyisége. Főleg azért, mert nem gondoltunk időben arra, hogy egyszer túl sok lesz.

Arany Horváth Zsuzsa

Akkor tudunk szelektíven gyűjteni, ha találunk hozzá elegendő edényzetet Fotók: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mint annyi mindent, ezt a problémakört is felerősítette a koronavírus-járvány: világszerte nagy számban fordultunk csomagküldő szolgálatokhoz, miután a tartós cikkekért nem járhattunk boltokba.

E sorok írójának személyes tapasztalata, hogy míg az üzletben egy dobozban kapta meg a cipőt, addig a házhoz szállítók kettőbe csomagolják, nyilván a fokozott védelem miatt. Az is unikális élmény volt, amikor a szelektív hulladékgyűjtő sziget mellé helyezett effajta dobozzal útra kelt a becsületesebb szomszéd, hogy visszaadja a tulajdonosának, azzal, hogy legalább lapítaná össze, hogy beférjen a résen a papírgyűjtőbe, úgy nem fújná szanaszét a cél. (Mellékes tapasztalat: jó-e az, ha a nevünk, lakcímünk ott virít a szemetes melletti dobozon?) Külön fejezetet érdemelne a szelektív hulladékgyűjtők környezete, ami mutatja, addig már eljutottunk, hogy jó fejek vagyunk, otthon szétválogatunk, de ha épp nem fér a sárga, zöld, kék, fehér kukába, mellédobjuk, hátat fordítunk, elvégre már nem a miénk. Az esztétikusabb tervezésű edényzetek is javítanának talán valamit az összképen, van rá pár eredeti példa világszerte. A legjobbnak a föld alá helyezés tűnik, igaz, az aztán körültekintő tervezést, logisztikát igényel, s az ürítés, mozgatás miatt az áramigénye sem elenyésző.

Akkor tudunk szelektíven gyűjteni, ha találunk hozzá elegendő edényzetet Fotók: Shutterstock

Mindenki borzong, amikor a tévében látja, Magyarország területével vetekedő szemétszigetek úsznak az Atlanti-óceánban, s azokról is megvan a véleményünk, akik miatt a Maldív-szigetek egyes szemétheggyé vált partszakaszait lezárták, a nyakára tekeredett műanyag zacskóval fotózott sirály látványa meg végképp elszörnyedést okoz a lelkünkben. Igaz, utána a krumplihéj közé dobjuk a kólásüveget, a csokipapírral együtt. Merthogy a látottak olyan messze vannak tőlünk. Érzelmi intelligenciabeli hiba, hogy csak azt tudjuk átélni, ami velünk történik, a többiek tragédiája mintha egy másik planéta ügye lenne? Noha egy, már két évvel ezelőtti becslés szerint is a Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget területét 1,6 millió négyzetkilométerre becsülték. A hulladék zömét műanyag adja, ez ráadásul a vízmozgás és a napfény UV-sugarai hatására mikrorészecskékké, mikroműanyaggá aprózódik, halakba jutva kapjuk vissza.

Pedig a szelektív gyűjtés hosszú ideje lehetőség számunkra, s ma – Zalaegerszegen legalábbis – már valóban nem kell messzire mennünk a lakástól, hogy találjunk rá módot. A fém, a műanyag, a ruha, a papír kerülhet külön edénybe, így a hulladéklerakók optimális esetben egyszerűen továbbíthatják az újrahasznosító cégekhez a szemetet.

Eredeti látvány: szelektívhulladék-gyűjtők Portugáliában

Ha szisztematikusan csináljuk, és többemberes háztartásban élünk, valószínűleg tanácsos otthonra is beszereznünk külön-külön edényzetet, jó minőségű, erős, mégis lebomló papírdobozokat lehet e célra vásárolni. (Új gond, hogy ezeknek helyet kell keresni a lakásban, lehetőleg ott, ahol a legtöbb szemét keletkezik.) A műanyag kiiktatása még biztosan nem holnap lesz, jóllehet hosszú évek óta kísérleteznek a betiltását követő alternatív anyagokkal. A minimalizálása még tudatos vásárlással sem egyszerű, az eladó olykor értetlenül néz ránk, ha nem kérünk műanyag zacskót két almához, de hát ingyen van, csodálkozik.

Köztéri szobor újrahasznosított anyagból Brazíliában

A legújabb probléma a maszkok és a gumikesztyűk elszaporodása. Ha valaki évtizedek távolából visszanézi a 2020/21-ben készült környezetvédelmi indíttatású fotókat, maszkokkal fölhintett utakat, járdákat fog látni a nagyvárosokban. Egyelőre megbecsülni sem lehet, az egyszer (?) használatos védekező eszközök mekkora részt hasítottak ki maguknak a világ szeméthegyeiből.

A London csatornahálózatát is zavarba hozó eldobható pelenkákkal persze még nem kelhetnek versenyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!