A gyógynövények használata

2021.02.20. 20:00

Évezredek gyógyító italának az alapanyagairól Bolla Barbara szakértővel beszélgettünk

Az előző részből olvasóink megismerhették a tea történetét, az ital elkészítésének alapvető szabályait. Ezúttal a gyógynövények gyűjtéséről, tárolásáról, a gyógyteák készítéséről tudhatunk meg többet.

Mozsár Eszter

Apai nagyanyjától tanulta a használatukat

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Még mindig Bolla Barbara otthonában, a búbos kemence mellett iszogatjuk a finom, meleg teát. Kipillantva a kertbe magaságyásokat látunk, ami a gyógy- és fűszernövényeknek, valamint a zöldségeknek ad helyet. A természetgyógyász- fitoterapeuta apai nagymamájától örökölte a növények szeretetét, gyermekkorában sok időt töltött vidéki levegőn.

Apai nagyanyjától tanulta a használatukat
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

- Ne elégedjünk meg csupán a bolti kínálattal, amennyiben van rá lehetőségünk, ültessünk magunk gyógyító növényeket. Kicsit időigényesebb és költségesebb, de tudjuk, hogy milyen földbe kerül, miként gondozzuk őket – tanácsolja a szakember. – Természetesen gyűjthetünk vadon termő gyógynövényeket önállóan, s ha nem rendelkezünk kellő ismerettel, csatlakozhatunk gyógynövényismertető- és gyűjtő túrákhoz. Fontos, hogy kerüljük az autóutak környékét, a növényvédő szerekkel kezelt földeket, mezőket. Csak teljesen egészséges növényt szedjünk le, s óvjuk a természetet azzal, hogy tépés helyett metszőollóval, késsel vágunk. Kosárba, vászonzsákba, papírtáskába annyit gyűjtsünk, amennyire szükségünk van. Lehetőség szerint egy éven belül használjuk fel a szárítmányokat, mert az idő múlásával csökken a hatóanyag-tartalmuk. A gyógynövényeket mindig akkor gyűjtsük, amikor a felhasználandó rész a legmegfelelőbb fejlődési szakaszban van, amikor a legtöbb hatóanyagot tartalmazza. A gyökereket, gumókat, hagymákat a nyugalmi időszak elején ősszel vagy annak végén, kora tavaszszal vegyük ki a földből. A leveleket közvetlenül virágzás előtt, a virágokat általában virágzás elején, a teljes föld feletti részeket a virágzás kezdetén, a magvakat a teljes érés előtt vagy alatt szedjük.

- Mit kell tudni a szárításról?

- Legrövidebb ideig a virágokat, legtovább a gyökereket szárítjuk. Tiszta, szellős, meleg, száraz helyiség a megfelelő. Ha szabadban szárítunk, éjszakára vigyük fedett helyre a növényeket, hogy ne nedvesedjenek meg. Vékony rétegben terítsük szét, naponta forgassuk. A szárítás addig tartson, amíg a növény pattanva nem törik. A gyökereket már gyűjtéskor tisztítsuk meg kefével, és szárítás előtt daraboljuk.

A tányérokon galagonyavirágos ágvég, fürtös menta és citromfű
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

- Ha már beszereztük vagy gyűjtöttük a növényeket, hogyan készítsük el a főzetet?

- A gyógyteakészítés általános szabályai, hogy a leveleket és virágos hajtásokat forrázzuk, 10-20 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük. A kérgeket, gyökereket 5-30 percig főzzük. Bizonyos növényeket, például a fagyöngyöt és a csipkebogyót szobahőmérsékleten, 8-12 órán át áztatjuk. A fagyöngy esetében különösen fontos ez a mérgező hatóanyagok kioldódásának elkerülésére. A kivonási (teakészítési) eljárás megválasztása a kinyerni kívánt hatóanyagtól függ. Például a nehezen kioldódó és nem hőérzékeny cseranyagot, amely összehúzó és antibakteriális hatása miatt a hasmenéses problémák és a gyomor-, bélhurutok kezelésében lehet segítségünkre, főzéssel vonjuk ki még akkor is, ha azokat a növény levelei tartalmazzák (apróbojtorján, libapimpó, feketeribizli-levél). Gyomor- és nyombélfekély esetén a magas csersavtartalmú teák nem javasoltak. A magas tujontartalmú gyógynövényeket – pl. zsálya – célszerű forrázás helyett néhány percig főzni, hogy a mérgező tujon elillanjon belőle. Kerüljük a fémeszközök használatát, az elkészített gyógyteát néhány órán belül fogyasszuk el. Megelőzés céljából vagy konkrét betegség kiegészítő kezelésére fogyaszthatjuk a gyógyteákat kúraszerűen. A kúra hossza és az adagolás már egyénre szabott, életkor, egészségi állapot és egyéb alkalmazott terápiák függvénye. Ha például valaki rendszeresen többféle gyógyszert szed, számolni kell a gyógynövények és a párhuzamosan szedett gyógyszerek esetleges kölcsönhatásaival. A széles körben alkalmazott nyugtató hatású orbáncfűnek rengeteg gyógyszer-interakciója van, például a szív-érrendszerre ható és vérhigító gyógyszerek hatását csökkenti. Vagy nézzük a gyermekláncfüvet, rendkívül értékes máj- és epeproblémák esetén, kiváló vízhajtó és méregtelenítő hatású gyógynövény, de vannak bizonyos antibiotikumok, melyek felszívódását gátolja, így azok hatása nem tud érvényesülni. A gyermekláncfű- levélből készült teának olyan mértékű vízhajtó hatása van, hogyha megiszunk ebből a főzetből egy litert, akkor majdnem kétliternyi vizelet fog távozni, ezért nagy mennyiségben és hosszú ideig alkalmazva figyelni kell a nátrium- és káliumszintekre. Fentiekre tekintettel a gyógyteákat is mindig kellő körültekintéssel kell megválasztani és alkalmazni. Ebben segítségünkre lehet egy fitoterapeuta, aki a különböző problémáknál megfelelően megválasztott és társított gyógynövényekkel hatékonyan tudja segíteni a gyógyulási folyamatokat. Köhögés esetén fokozhatjuk a hatékonyságot, ha társítunk egy antimikrobiális kakukkfüvet, ami nagyon jó a vírusok, baktériumok és gombák ellen, valamint egy szaponint, nyákot tartalmazó növényt, ami a hörgőizmokat nyugtatja. Utóbbi lehet a szöszös ökörfarkkóró, lándzsás útifű vagy tüdőfű. Azokat a teákat keverhetjük össze, amiket hasonló eljárással készítünk el egy adott problémára. Egy gyökérdrogot nem keverünk össze levél- és virágos droggal.

Barbara azért megnyugtat, megelőzés céljából nyugodtan fogyasszuk a teákat, de azt is rövidebb ideig, kúraszerűen. Komolyabb betegség esetén inkább forduljunk természetgyógyászhoz. A helyesen alkalmazott fitoterápia segítheti egészségünk megőrzését, helyreállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!