az egészséges táplálkozás titkai

2021.02.13. 13:00

Az a jó, amit a természet ad!

Új rovatunk indul, amely egy mindenki számára fontos témát jár körbe, ez pedig nem más, mint az egészséges táplálkozás.

JZS

Vásároljunk a helyi termelőktől, magvakat is Fotók: SZJ

A táplálkozásban rengeteg ellentmondás létezik. Vannak, akik szentül hiszik, hogy bőségesen kellene sót fogyasztanunk, mások teljesen kizárnák az étrendjükből. Egyesek szerint a sok gyümölcs nagyon egészséges, más meglátás szerint azonban nem szabadna sokat ennünk, mert káros a benne lévő gyümölcscukor a szervezetre. És ott van az a több száz diéta, ráadásul mindegyik a garantáltan tutit hirdeti.

Vásároljunk a helyi termelőktől, magvakat is Fotók: SZJ

Nos, néha cseppet sem könnyű eligazodni, és eldönteni, hol van az igazság. Így hát kénytelen mindenki a saját maga belátása szerint dönteni és letenni valahol a voksát.

Egy azonban biztos: az egészséges táplálkozás nem arról szól, hogy minden nyálcsorgató finomságról lemondunk, és mint a nyulak, salátán meg magokon élünk. Sokkal inkább arról, hogy többségében olyan ételeket fogyasztunk, amelyek az immunrendszerünket és szervezetünket, testünk egészét támogatják. Olyan szuperélelmiszereket, amelyeket a természet ad nekünk: zöldségek, gyümölcsök, diófélék és magvak, fűszer- és gyógynövények...

Ha odafigyelünk, hogy az adalékanyagokban és transzzsírsavakban úszkáló, mesterségesen előállított ételek helyett a természet adta friss, vitaminokban gazdag harapnivalók kerüljenek az asztalunkra, már tettünk is egy jó nagy lépést az egészségünk megőrzése felé. A tudatos táplálkozás elkezdésével pedig egyre nagyszerűbb dolgokat fedezhetünk majd fel: például hogy a család számára az otthon sütött rozskenyér a legfinomabb (a hatodik próbálkozás után biztosan), vagy hogy a különböző zöldekből összeállított saláta tökmagolajjal nyakon öntve az egyik legtökéletesebb köret a párolt hal mellé.

Virágzó rozmaring. Sok friss zöldség, gyümölcs, fűszer- és gyógynövény kerüljön az étrendbe

Csodálatos Zala megyénk pedig ebben is támogat minket: a legkiválóbb termelők legváltozatosabb portékái között válogathatunk: biogazdálkodások, kistermelők vagy „Kati nénik” a házi cukorborsókkal – biztosan mindenki megtalálja náluk a számára legzamatosabb élelmiszereket.

A cél elsősorban tehát, hogy együnk minél kevesebb feldolgozott élelmiszert és gyorsételt, édességet (vagy akár váljunk is el tőlük, úgyis csak a baj van velük); helyettük pedig jöhetnek a természet adta, minden jóban gazdag élelmiszerek. Valljuk be, elég sok pozitívum szól mellettük: egészségesek, nem raknak ránk felesleges zsírpárnát, értékes tápanyagokkal látják el a szervezetünket, és – bár elsőre nem is hinnénk – a legszínesebb és -ízletesebb ételek készíthetők belőlük. A természet ajándékai az emberi egészség védelmére. Együnk minél többet minél változatosabban. Egészségünkre!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!