ZH ANNO

2020.08.11. 16:00

21 éve borult sötétség Zala megyére – Ilyen volt a teljes napfogyatkozás

1999 augusztus 11-én, pontosan 21 évvel ezelőtt a déli órákban egy időre eltűnt a Nap az égről. Magyarországon legutóbb ekkor volt látható teljes napfogyatkozás.

zaol.hu

Fotó: ZH/Archív

Zala, de legfőképpen a Balaton környéke pontosan abba a sávba esett, ahol teljes pompájában megfigyelhető volt a jelenség, ellentétben Budapesttel, ahonnan tömegek indultak le a magyar tengerhez. Szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk, így aki tehette a vízből követte az eseményeket, aki pedig nem, az rendszerint a tízemeletes panelek tetejére ment fel.

Fotó: Katona Tibor/Archív
Várakozók a zalaegerszegi Sportcsarnok előtt Fotó: Katona Tibor/Archív

Már hetekkel az esemény előtt mindenki erről beszélt, az újságok mellé is napvédő szemüveget csomagoltak, hiszen a szakemberek mindenkinek felhívták a figyelmét: a napfogyatkozás szabad szemmel való figyelése vakságot is okozhat.

Fotó: Szakony Attila/Archív

S miért volt ekkora az esemény körüli felhajtás? Azért, mert a jelenség annyira ritka, hogy országunkban 1999 előtt 1842-ben láthattunk hasonlót, a következőre pedig feltehetőleg 2081-ig várni kell.

A napfogyatkozásról annak idején a televízió is beszámolt, ráadásul élőben:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!