Este vagy hajnalban megfigyelhető

2020.07.18. 17:00

Ötezer éve járt erre a NEOWISE-üstökös

A városhoz közeli Cserfő-hegyen figyeli a C/2020 F3 Neowise elnevezésű üstökös mozgását Gazdag Attila amatőr csillagász, aki napok óta fotózza is a jelenséget.

Benedek Bálint

A távcső és Gazdag Attila között az üstökös. Ebben a hónapban még látható

Fotó: Gazdag Attila

A szakértő szerint az esti, felhőtlen égbolton ebben a hónapban még jól látható az üstökös. Bár folyamatosan halványodik, hiszen a Naptól egyre távolabb kerül. Aki még látni szeretné, az északi horizonton északnyugati-északkeleti irányba keresse napnyugta után, illetve napkelte előtt.

A távcső és Gazdag Attila között az üstökös. Ebben a hónapban még látható

Gazdag Attila magyarázata szerint az üstökös 4000-5000 éve járt már itt, de a jelenlegi pályamodell szerint most 6700 év a keringési ideje. Ez is a Naprendszer egyik égitestje, csak annyiban különbözik az aszteroidáktól, hogy füstöt, illetve port ereget magából. A füst fagyott gáz, ami a Nap közelében megolvad, majd elpárolog. Az üstökösök olyanok, mint a piszkos hógolyók, felszínüket fagyott víz és gáz, valamint egyéb szilárd anyagok alkotják. Amikor a Naphoz közeledik, felmelegszik és kiolvadnak ezek a részecskék, ebből lesz az üstökös csóvája. Gazdag Attila hozzátette: az üstökös szó régi, ősmagyar férfi hajviseletből ered, amit üstöknek hívtak. A szép elnevezés miatt világszerte irigykednek a magyarokra, hiszen külföldön mindenütt csak kométa a „megszólítása”.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!