Bazsalikomos málna

2018.05.19. 08:00

Kóstoltad már? Gyenesdiáson készült az Év fagylaltja

A gyenesdiási Somogyi Renáta kreációja a bazsalikomos málna lett az idei Év fagylaltja. A fiatal szakember több másik jeges édességét is díjazták.

Keszey Ágnes

Somogyi Renáta és az Év fagylaltja a bazsalikomos málna Fotó: A szerző

Csak természetes alapanyagokból készült

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szervezi meg évek óta az Év fagylaltja versenyt, melynek célja a jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. Ahogy arról már beszámoltunk – egy gyenesdiási családi vállalkozás, hat kreációval nevezett a megmérettetésre, ezek közül a bazsalikomos málna lett az aranyérmes a kézműves készítmények közül, s így elnyerte az Év fagylaltja címet. Ebben a kategóriában csak természetes alapanyagokból, kizárólag saját készítésű összetevőkből készülhetett a hideg édesség, azaz semmilyen gyári alapanyag nem kerülhetett bele.

Somogyi Renáta és az Év fagylaltja a bazsalikomos málna Fotó: A szerző

- Azt tudtuk, hogy mindenképpen málnával szeretnénk indulni, mert ezt a vendégek kedvelik. Nagyon sokat kísérleteztünk, hogy milyen fűszernövénnyel kombináljuk. Próbálkoztunk rozmaringgal, aztán végül a kicsit populárisabb bazsalikomra esett a választás. Speciális eljárással készült: bazsalikomleveleket beáztattuk forró vízbe és ezt a folyadékot használtuk fel és a fagyihoz mag nélküli málnát használtunk. A variegato, tehát a lekvár – mely szintén saját recept alapján készült- már tartalmaz magokat, hiszen ez szemes málnából van és bazsalikomdarabok is vannak benne- mutatta be az Év fagylaltját Somogyi Renáta.

Az Év fagylaltja

Renáta több fagyiját is díjazták

Ezen kívül a fiatal fagylaltkészítő Gesztenye vörösboros áfonyával nevű fagyija elnyerte a versenynek otthont adó város I love Szeged díjat, egy másik, a sajtos epres-rabarbarás philadelphia pedig bronzérmes lett abban a kategóriában, melyben már gyári önteteket, variegátókat és díszítéseket is lehetett használni. Somogyi Renáta, aki a versenyen elnyerte a Kézműves Fagylalt Nívódíjat is, a trendekről szólva elmondta: az emberek többsége a hagyományos ízeket: leginkább a vaníliát, csokit, citromot, puncsot kedveli, de egyre többen nyitottak az újdonságokra, a különlegesebb, szokatlanabb alapanyagokból készült kreációkra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!