Ne szállj el kismadár!

2018.03.25. 14:00

Kell a madáreleség az etetőkbe

Madárcsicsergésre ébredni tavasszal nem mesebeli, elérhetetlen dolog, még akkor sem, ha lakótelepen élünk. Ám nem csak a dallamuk csodálatos, a tollasok látványa is szemet gyönyörködtető. Ezekben a lélektápláló élményekben bárkinek része lehet. S nem is kell érte kalitkába zárni a madarakat. Elég, ha rendszeresen tápláljuk őket, gondoskodunk róluk, amikor kell.

Szabó Zsófia

A képen: Lengyák István nyugalmazott pedagógus a madáretetés fontosságáról beszélt Fotó: Szabó Zsófia/Zalai Hírlap

Azonban sokat hallani a nagy igazságot mindenünnen: ha egyszer elkezdtük a madarak etetését, nem szabad hirtelen abbahagynunk. Még most sem, amikor a naptár szerint már rég tavasz van. Erről is beszélt Lengyák István természetbarát, nyugalmazott pedagógus.

Egyre kevesebb a madár

- Az urbanizáció következtében megcsappant a madarak száma – bocsájtotta előre a szakember. – Ám amiatt is feltétlenül kell etetnünk őket, mert a globális felmelegedés következtében az ország időjárástérképe is megváltozott. Vannak kimondottan meleg telek, amikor teljesen eltűnnek a költöző, énekes madarak. Tavaly alig volt pinty, cinke, vörösbegy. Idén viszont nagyon sok madár van.

Azért is kell etetni őket, mert fagyban, hidegben kevesebb táplálékot találnak, ezért segíteni kell nekik. A környezetüket tisztelő, szerető emberek viszont előrelátóan gondolkodnak. Etetik őket, mert a madarak nem csak dallal hálálják meg a törődést. Például, ha valakinek van egy hobbikertje s odaszoktatja a madarakat, kevesebb kemikáliát kell használni a kert gondozására, mert a rovarirtást elvégzik a szárnyasok. A farontó-és gyümölcskárosító rovarok ellen nagyon hatékonyan lehet segítségük révén védekezni – fogalmazott Lengyák István. A természetbarát megjegyezte: azonban nem mindegy, mikor, hogyan, hol, meddig és milyen céllal tápláljuk novembertől a tényleges tavasz beköszöntéig a madarakat. Körültekintően és tudatosan kell tenni mindezt. – Lehet az erkélyekre, az ablakokba is kiakasztani etetőket – folytatta.

A képen: Lengyák István nyugalmazott pedagógus a madáretetés fontosságáról beszélt
Fotó: Szabó Zsófia/Zalai Hírlap

– Ha a ház közelében található fa, park, akkor célszerű odatenni. Olyan környezetbe jobb elhelyezni, ahol a madarak otthon vannak. Amint megtaláltuk a nekik megfelelő környezetet, szükségünk lesz madáretetőre. Lehet vásárolni mezőgazdasági boltokban kész, nagyon jó minőségű etetőket számukra. Azonban könnyen, egyszerűen lehet készíteni a két kezünk által is, az eldobásra ítélt, hulladék, műanyag dolgokból, köztük flakonokból, cukorkatartókból. Nem bonyolult dolog: arra kell figyelnünk, hogy áttetsző legyen az etető, ha lehet, színes folttal, hogy észrevegyék a madarak. Fontos, hogy a benne elhelyezett táplálék tudjon szellőzni. Ezért kell az alján apró lyukacskákat csinálni. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a madár hozzá tudjon férni az eleséghez, megfelelő nagy legyen a bejárat – összegezte Lengyák István.

Az olajos magvakat imádják

S, hogy mit adjunk nekik enni? A nyugalmazott pedagógus azt mondta: lehet vásárolni zsiradékba dolgozott olajos magvakat, amit nagyon szeretnek a madarak. Természetesen „simán”, magát a kölest, a napraforgóféléket, a tökmagokat, a diót, a mogyorót is adhatjuk nekik. Ez utóbbiakat feltörve. Ami pedig a kenyeret illeti, direkt pékárut, ha lehet, ne tegyünk az etetőbe. Inkább szórjuk annak közelében elmorzsolva a földre. Ahogy az otthoni étkezésünk után a péksüteményről lehulló magvakat, morzsákat is bátran nekik adhatjuk. Rendszeresen, másfél hetente fontos ellenőrizni az etetőket, nem csak azért, van-e bennük táplálék. Ha benedvesedett a benne lévő eleség, öntsük ki az etető alá,nehogy bepenészesedjen. Onnét is elfogy.

- Ami még szintén nagyon fontos dolog – tette hozzá Lengyák István – hogy azért is etessük őket, mert nem tudjuk kiszámítani a megváltozott klíma miatt, mikor költ egy hazaköltöző, vagy itt telelő madár. Ha az előtt megtenné, hogy találna a természetben táplálékot, az általunk adott eleségre lesz utalva. Ennek segítségével táplálja majd a fiókáit is. Amikor viszont már eljön az ideje annak, hogy nem lesz szükségük az etetésre, ne úgy fejezzük be, hogy egyik pillanatról a másikra eltüntetjük a madáretetőket. Hanem ne pótoljuk az eleséget. Amint elfogy, a madarak visszaszoknak a természetbe. Az etetőiket ekkor levesszük és kitisztítva eltesszük, hogy amikor szükség lesz rá a következő télen, újra használhassuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!