2018.02.12. 13:00
Külsősárdon rizs helyett hajdinát tesznek a hurkába
Testvértelepülési találkozóvá bővült az a hagyományőrző disznóvágás, aminek évekre visszatekintő komoly hagyománya van a településen. A külsősárdiak Kót lakóit hívták meg egy közös programra.
Fotó: Gyuricza Ferenc
A testvértelepülésről azonban nemcsak nézelődőbe jöttek a vendégek, ők is kivették a részüket a munkából. Az asszonyok többek között vért sütöttek és belet pucoltak, a férfiak pedig a hagyományos muravidéki népi gasztronómia szerint készítették a hurkát.
- Disznóöléskor nálunk is véres és májas hurkát szokás készíteni, ebben nincs eltérés – mondta a mintegy húszfős kóti delegáció alkalmi főszakácsa, Gyurica József.
- A fő különbség abból adódik, hogy míg Magyarországon rizs kerül a hurkába, addig nálunk a hajdinát használjuk. Ettől más az ízvilága, hiszen azt a hajdina határozza meg.
Gyurica József hozzátette: az is előfordult, hogy a hajdinát kölessel helyettesítették, a rizst azonban azon a vidéken nem használták. A húsételek elkészítésénél ilyen különbségek azonban nincsenek.
- Évek óta egyik legfontosabb közösségi program településünkön a hagyományőrző disznóvágás, melyet most új tartalommal töltöttünk meg – hangsúlyozta Gasparics Győző, Külsősárd polgármestere. – Szeretnénk, ha a két település között nemcsak protokolláris szinten, hanem valóban közvetlen, személyes kapcsolatok alakulnának ki, ez a rendezvény is ezt a célt szolgálta.
Gasparics Győző azt is elmondta, a disznóvágás mellett megtartották a házi pálinkák versenyét is, illetve a vendégeknek „csámBORgás” prog-ram keretében mutatták meg a falut.