Disznóságok

2018.02.12. 13:00

Külsősárdon rizs helyett hajdinát tesznek a hurkába

Testvértelepülési találkozóvá bővült az a hagyományőrző disznóvágás, aminek évekre visszatekintő komoly hagyománya van a településen. A külsősárdiak Kót lakóit hívták meg egy közös programra.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc

A testvértelepülésről azonban nemcsak nézelődőbe jöttek a vendégek, ők is kivették a részüket a munkából. Az asszonyok többek között vért sütöttek és belet pucoltak, a férfiak pedig a hagyományos muravidéki népi gasztronómia szerint készítették a hurkát.

- Disznóöléskor nálunk is véres és májas hurkát szokás készíteni, ebben nincs eltérés – mondta a mintegy húszfős kóti delegáció alkalmi főszakácsa, Gyurica József.

- A fő különbség abból adódik, hogy míg Magyarországon rizs kerül a hurkába, addig nálunk a hajdinát használjuk. Ettől más az ízvilága, hiszen azt a hajdina határozza meg.

Gyurica József hozzátette: az is előfordult, hogy a hajdinát kölessel helyettesítették, a rizst azonban azon a vidéken nem használták. A húsételek elkészítésénél ilyen különbségek azonban nincsenek.

- Évek óta egyik legfontosabb közösségi program településünkön a hagyományőrző disznóvágás, melyet most új tartalommal töltöttünk meg – hangsúlyozta Gasparics Győző, Külsősárd polgármestere. – Szeretnénk, ha a két település között nemcsak protokolláris szinten, hanem valóban közvetlen, személyes kapcsolatok alakulnának ki, ez a rendezvény is ezt a célt szolgálta.

Fotós: Gyuricza Ferenc

Gasparics Győző azt is elmondta, a disznóvágás mellett megtartották a házi pálinkák versenyét is, illetve a vendégeknek „csámBORgás” prog-ram keretében mutatták meg a falut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!