Gyenesdiás

2015.08.12. 16:46

Ismét lesz Festetics Vágta a Faludi-síkon

Gyenesdiás - Ismét látványos sportversenynek ad otthont a Balaton-parti település. Hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Festetics Vágta, a Nemzeti Vágta gyenesdiási előfutama.

Góth Imre

A Festetics Tasziló által is használt pályán idén is augusztus közepén rendezik az aktuális regionális versenyt. A programok 15-én, szombaton 9 órakor kezdődnek a rendező Helikon Kastélymúzeumban a lovas életet bemutató és népszerűsítő, valamint egyéb kiegészítő rendezvényekkel.

Vasárnap a társrendező településen, Gyenesdiáson, a Faludi-síkon 11 órakor indulnak a lovas futamok, amelyekre előzetesen már 15 nevezés érkezett. A két házigazda település mellett elsősorban a térségből Alsópáhok, Cserszegtomaj, Vonyarcvashegy jönnek résztvevők, és a távolabbi csurgói és győri lovas klubok is jelezték indulási szándékukat.

A tavalyi verseny egyik pillanata. Ezúttal is látványos futamokat kísérhetnek figyelemmel a nézők Fotó: Góth Imre

A verseny színvonala évről évre emelkedik a jól felkészített lovaknak köszönhetően. Gyenesdiáson három kört kell teljesíteni, ami 1300 méteres távot jelent. Ezért rendkívül gyors, látványos futamokat láthatnak a nézők. A lovakat érő várható terhelés és a kánikula kihívásaira is készülnek a szervezők, mindenkinek kellemes szórakozást szeretnének biztosítani. A lovak védelmében előírt pihenőidőre színes programokat szerveztek, elsősorban a lovas hagyományok ápolóinak közreműködésével. Ott lesznek például a Csókakői Hun hagyományőrzők, továbbá bajvívók, solymászok, a helyi lovardák dáma-, díj- és karusszel lovas bemutatói töltik ki a fináléig az időt. Lesz huszárbemutató és gyermek ügyességi verseny is. A sztárvendég Sasvári Sándor fellépése után 18 órakor várható az utolsó futam, amelyen eldől, kik képviselhetik a régiót a fővárosi döntőn szeptember 18-20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!