Gazdaság

2014.07.27. 07:55

Nemcsak fagyis bukhat - Az online pénztárgépek fehérítik a gazdaságot

Az online pénztárgépekből rendelkezésre álló adatok az adóhatóság revíziói során közvetlenül hozzájárulnak a gazdaság kifehérítéséhez, és a költségvetési bevételek biztosításához, adott tájékoztatást az ügy jelentőségéről lapunknak a NAV.

Hajdu Péter

Erre a közelmúltban Zalaegerszegen már élő példa is akadt, csütörtökön  írtunk egy a bizonylatolást mellőző fagyisról, akit a pénztárgép adatforgalma buktatott le. A NAV fontosnak tartja, hogy az online pénztárgépek használatára vonatkozó aktuális információkról az ügyfeleket folyamatosan tájékoztassa.

Az online pénztárgép beszerzése előtt az ügyfeleknek úgynevezett PTGREG bevalláson regisztrációs kódot kell kérniük a NAV-tól, melynek birtokában az adóhivatal honlapjáról (www.nav.gov.hu) is elérhető elektronikus felületen adható le a megrendelés. Azok az adózók, akik érvényes megrendeléssel rendelkeznek, de nem kapták meg online pénztárgépüket, az új pénztárgép megérkezéséig használhatják még régi, hagyományos gépeiket. Az online pénztárgép beüzemelését követően azonban a régi gépet a szervizessel kell lezáratni, selejteztetni, a pénztárgépi bizonylatokat és az adómemóriát meg kell őrizni. Nem változott a szabályozás a pénztárgép meghibásodására vonatkozóan sem, hiszen ebben az esetben az ügyfelek a szerviz által biztosított cseregéppel, vagy a saját maguk által beszerzett tartalékgéppel, ezek hiányában kézi nyugtatömb használatával tudnak eleget tenni bizonylat-kiállítási kötelezettségüknek. Ha a pénztárgép megjavul, akkor a korábban kiállított kézi nyugtákat első tételként kell rögzíteni a pénztárgépben, melynek bizonylatát a tömbhöz csatolva kell megőrizni. Az utólagos rögzítés tömbönként összesítve, akár egy összegben is történhet.

A már zajló nyári ellenőrzés sorozat folyamán továbbra is kiemelt figyelmet kapnak a pénztárgép szabályszerű használatára és a nyugtaadásra vonatkozó ellenőrzések, tájékoztatott az adóhatóság.

Zalaegerszeg - Az online pénztárgépek adatai jól tükrözik egy-egy vállalkozás nyugtaadási gyakorlatát. Egy népszerű zalai fagylaltozóból a NAV szerverére érkezett adatok gyanúsan alacsony forgalomról tanúskodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!