Gazdaság

2013.10.08. 13:20

Golffal a munkanélküliség ellen

Zalacsány - A munkanélküliség felszámolását jelenthetik Széles Gábor egyedülálló turisztikai fejlesztései a faluban - vélekedik Nagy Lászlóné polgármester. Az önkormányzati vezetőt helyi beruházásokról és tervekről is kérdeztük.

– Széles Gábor korábban a sajtóban is elmondta: zalacsányi tervei közt 160 hektáros golfpálya, 9 ezer négyzetméteres fürdőcentrum, 200 szobás hotel, valamint 400 villából álló golffalu építése szerepel, a Zala Springs projekt keretében – kezdte Nagy Lászlóné, amikor elsőként a neves befektető zalai céljairól kérdeztük. – Tavaly októberben vette meg a Batthyány-kúriát, ír tulajdonosoktól, akik 2-3 éve már nem működtették. Télen kezdődtek a belső felújítások, és a parkot is megújították, mert elég rossz állapotban volt. Januártól már a nagy kastélyt is üzemeltetik, aztán pedig elkezdték építeni a golfpályát. Jelenleg a gyakorlópályán folynak munkálatok. A fejlesztések legújabb része az Egger Glas üveggyártó cég újbóli üzembe helyezése, melynek kapcsán kedden írták alá a szükséges dokumentumokat.

A polgármester a tervek közül a golfpályát emelte ki. Mint mondta, a golf különleges, nagy hagyományokkal rendelkező sportág, ami sok embert vonz. A létesítmény jóvoltából Zalacsány nemzetközi vérkeringésbe kapcsolódhat be.

– Mennyiben változtatják meg a fejlesztések a község életét? – kérdeztük.

– A munkanélküliség megszűnése lesz a mérvadó fejlemény, mivel terveink szerint először csak zalacsányi lakosokat fogunk alkalmazni. Másrészt a fejlesztések azt is eredményezik, hogy az ingatlanok felértékelődnek. Az tapasztalható, hogy leginkább oroszok, illetve ukránok veszik meg az eladó lakásokat. A település arculata mindezek hatására nagyot fog változni, hiszen mégiscsak 80 milliárdos beruházásról van szó, mely a továbbiakban megalapozza Zalacsány életét az idegenforgalom és a turizmus-vendéglátás területén.

A pálya a tervek szerint jövő nyárra, a teljes létesítmény pedig 2016-ra készülhet el. Nagy Lászlóné elmondta azt is: a Zalacsányban minden héten megforduló Széles Gáborral jó kapcsolatban van, megbeszélik a dolgokat.

És hogy milyen egyéb fejlesztéseket tervez az önkormányzat?

– Legutóbb a templom újult meg, a következő terv pedig a Fecskeház-pályázat keretében az iskola melletti szolgálati lakás rekonstrukciója. Tervezzük a falu összes útjának és járdájának rendbe hozatalát, illetve az iskola szigetelését és tetőcseréjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!