Gazdaság

2011.11.21. 20:36

Húzott az export

Bár lassuló ütemben, de a statisztikák szerint szeptemberben is tovább növekedett az ország ipari termelésének volumene.

Hajdu Péter

Az előző évhez viszonyított 3 százalékos növekedés már csak negyede a tavalyinak, 2010 szeptemberében ugyanis még 11,2 százalékkal bővült az ipari termelés.
A volumennövekedés ütemének csökkenése szeptembertől érzékelhető, a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatójában ugyanis az idei első kilenc hónap átlaga még 6,2 százalékkal volt magasabb a tavalyi hasonló időszakénál.
Az ipar exportja januártól szeptemberig 9,1 százalékkal nőtt, szeptemberben pedig 4,1 százalékkal a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva. Az export közel felét a feldolgozóipar két alága, a járműgyártás, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás adta, igaz, más előjellel. Míg a járműgyártás kivitele 7,4 százalékkal bővült szeptemberben, addig a másik meghatározó alágazat exportvolumene 2,4 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése, összhangban a belföldi fogyasztás helyzetével és a bankok hitelezési visszaesésével, a tavalyihoz képest ugyancsak csökkent, januártól szeptember végéig 5,2, szeptemberben pedig 7 százalékkal. A feldolgozóipar szeptemberi belföldi eladásai 5,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés az első kilenc hónapban az ország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Észak-Magyarországon volt 12,4 százalékkal, a legkisebb a Közép-Dunántúlon 1,9 százalékkal. A Nyugat-Dunántúlon az ipar első kilenc havi volumene 12 százalékkal bővült.

Régiónkon belül Győr-Moson-Sopron megyében volt a legjelentősebb a szeptemberi ipari termelésnövekedés, 14,4 százalék, aztán 12,5 százalékkal Zala, 8,7 százalékkal Vas megye következett a sorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!