Gazdaság

2011.10.04. 05:56

Szennyvíztelep: elutasították a felújítását célzó pályázatot

Zalalövő - Elutasították a szennyvíztelep felújítására és bővítésére beadott KEOP-pályázatot. A telepről a Zala folyóba engedett víz továbbra sem elég tiszta, a zöldhatóság tavaly is bírságolt emiatt.

Szabó Judit

Közel 740 ezer forint bírságot szabott ki a környezetvédelmi hatóság tavaly a zalalövői víziközműrendszert üzemeltető Aquazala Kft.-re, mert a szennyvíztelepről a Zala folyóba engedett víz nem elég tiszta, több összetevője meghaladja a határértékeket. A közszolgáltató és a közműtulajdonos önkormányzat a telep felújításával és bővítésével akart gátat szabni a környezetszennyezésnek, s pályázatot nyújtott be ennek érdekében, de a kérelmet nemrég elutasították szakmai hibák miatt, s mert a bővítést nem tartották indokoltnak. A tisztítómű azért nem bírja a terhelést, mert sok csapadékvízzel is meg kell birkóznia, sőt, illegálisan bevezetett trágyalével is. A pályázat elbírálói javasolták: fokozottan ellenőrizzék a szabálytalan rákötéseket, és tárják fel a csatornába nem való vizek forrását.


Ehhez a szolgáltató és az önkormányzat szoros együttműködése szükséges, de más megbeszélnivaló is akad, mégpedig az évek óta visszatérő kérdés, hogy ki fizesse a szennyvíztelep működésével kapcsolatban kirótt bírságot. Az Aquazala a közelmúltban jelezte, idén is a várostól várja a helytállást, mert meggyőződése szerint a határérték-túllépés nem üzemeltetési hibából fakad, hanem a telep rossz hatásfokából, ez pedig tulajdonosi felelősség. A képviselő-testület azonban (ahogy az elmúlt években mindig) most is elutasította ezt az igényt, mert másképp értelmezi a koncessziós szerződést, álláspontja szerint nem háríthatja át az üzemeltető ezt a terhet a városra. Volencsik Zsolt, az Aquazala ügyvezetője és Vertetics László polgármester is megerősítette: tárgyalni készülnek az ügyben, s megvitatják azt is, milyen lépéseket tegyenek a pályázat elutasítása után a szennyvíztelep fejlesztése érdekében.

A képviselő-testület ugyanakkor elhatározta: megpróbálja visszaszerezni a sikertelen pályázatra költött mintegy kétmillió forint legalább egy részét a külső pályázatíró cégtől, a bírálók által szóvá tett szakmai hibák miatt.


Kapacitásbővítést is terveztek
Az önkormányzat tavaly tavasszal adott be pályázatot a várost, valamt Csödét, Felsőjánosfát és Szőcét kiszolgáló szennyvíztelep felújítására és bővítésére. Mintegy 335 millió forintos beruházást terveztek, a Környezet és Energia Operatív Program 85 százalékos támogatásával. A kapacitásbővítésen kívül a műtárgyak felújítását és a tisztítási technológia korszerűsítését tűzték ki célul, valamint   a város szennyvíz- és csapadékvízrendszerének szétválasztását a legkritikusabb szakaszokon.



Korábbi cikkeinket a témában megtalálja a kapcsolt anyagok között !

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!