Gazdaság

2010.11.03. 15:30

Egységes étkezési utalvány - kinek jó és mire?

Támogatói és ellenzői is vannak annak a kormányjavaslatnak, amely 2011-ben a béren kívüli juttatások keretében egységes étkezési utalványt adna.

Horváth Viktória

-  Jó dolognak tartom, hogy megszűntetik a megkülönböztetést a kétféle jegy között, sokszor voltam vele gondban, hol tudnám elkölteni  - mondta  Sárdi István, akit az egyik menüztető étteremben szólítottunk meg.  - Ritkán járok vendéglátó egységekbe enni, inkább levásárolnám valamelyik boltban.

Úgy néz ki, nemsokára egységesíthetik az étkezési utalványokat, melyeket utána éttermekben és boltokban is be lehet váltani. Változnak az adók is: havi 18 ezer forintos értékhatárig 16 százalék terhelné a jegyeket.

 

- Több cég szűntette meg vagy csökkentette le az étkezési utalványait, az emberek meg úgy vannak vele, nekünk mindegy, milyen lesz, csak adjanak -  summázta véleményét Kántor Mária, aki szintén menüért állt sorba. Mint mondta, ő a változás ellenére sem mond le a napi éttermi étkezésről.

A módosítás miatt talán kevesebben választják az éttermeket, különösen a kis pénzű emberek viszik a boltba az utalványukat. A melegételes jegyeket mindig is preferálták, nem véletlenül: ugyanis így bevételre tehettek szert a magyar vendéglátósok és az ott dolgozók, míg a hideg étkezési utalvány a nem hazai bevásárlóközpontokat gazdagította.

-  Várható, hogy nem marad meg a javaslat szintjén a dolog, márpedig akkor sok ezer éttermet az országban negatívan fog érinteni - mondta el Baráth Helga, a zalaegerszegi Paradicsom Étterem és Főzelékfaló egyik üzletvezetője.  - Jelentős visszaesést várhatunk, mivel a nálunk étkezők egyharmada fizetett eddig meleg étkezési utalvánnyal, s valószínűleg ennyivel kevesebben fognak nálunk étkezni jövőre, ha életbe lép a javaslat.

 

Piros? Kék?
- A Bajnai-kormány ideje alatt a kék étkezési utalvány a közel 100 százalékos adóteher miatt jelentősen visszaesett
- A piros jegyek forgalma nőtt, mégis összességében csökkent az ételutalványok felhasználása az idei évben
- Az éttermekben levásárolható utalványok esetében a 25 százalékos adóteher megfizetésén túl nem kell semmi mást fizetni.  Így a cégek jelentős megtakarítást érhetnek el a bérben történő kifizetéssel szemben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!