Gazdaság

2010.09.27. 06:15

Balatoni kesergő: nem zárt jó szezont a hajózás

Ahogy a turizmus összes ágát, a balatoni hajózást is alaposan megtépázta a szezon viharos, esős időjárása, no meg a gazdasági válság.

Sámel József

Dr. Horváth Gyula, a huszonkét parti önkormányzat tulajdonában lévő Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta ezt pénteki, szezonzáró sajtótájékoztatóján Siófokon. A személyhajókon augusztus végéig közel 14 százalékkal kevesebben utaztak, mint tavaly (528 ezer utas), ezen belül a sétahajókon 4,3 százalékkal csökkent a forgalom. Zala megyében, Keszthelyen és Balatongyörökön e tekintetben kisebb mértékű volt a csökkenés. Kevesebben vettek részt a gyermek- és egyéb programhajózáson is. Legkisebb csökkenés a kerékpáros és vitorlásturizmusban volt. A viharok jelentős károkat okoztak a kikötőkben, egyéb létesítményekben, s BH Zrt. több programja is elmaradt az időjárás miatt. A szezonban, a személyhajózásban hét nap teljes üzemszünet volt, négy nap pedig részleges hajózási szünettel telt. Elmaradt több mint száz sétahajóút, 25 diszkó-, s 11 gyermekhajó program, 39 naplemente túra, s három grill parti.


A viharok mellett a pénztelenség is sújtotta a hajózást, de tovább nőtt az üdülési csekkel fizetők száma. Az ebből befolyó forgalom 181 millió forint volt, közel öt százalékkal több a tavalyinál. Visszaesett a rendezvényforgalom is.

A Balatoni Hajózási Zrt. a rossz szezon ellenére fejlesztéseket tervez, a kikötők felújítása tekintetében éppúgy, mint a modern hajók vízre állításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!