Gazdaság

2009.11.11. 06:46

Több mint egymilliárd ember éhezik

A FAO 40 évre szóló prognózisa azt jelzi, hogy a világ népességének növekedése nagy kihívások elé állítja az élelmiszer-termelést.

zaol.hu

- Elemzők szerint 2050-ben 9 milliárd ember él majd a Földön, ehhez a jelenlegi élelmiszer mennyiségnél mintegy 70 százaléknyival többre lesz szükség, azzal együtt, hogy a ma is igen súlyos mértékű éhezés is jelentősen mérséklődjön - mondta Maria Kadlecikova, a FAO régió budapesti irodájának szlovák vezetője. - A jövő héten Rómában, a FAO szervezet székhelyén lesz a világcsúcs-konferencia, arra készülünk.

 

 

Szó esett arról, hogy egy korábbi, rövidebb távra meghatározott feladatkör teljesítése messze elmaradt a tervezettől.

- Az 1996-os római világcsúcs konferencia megfogalmazta célként, hogy az akkor éhezők 800 milliós tábora 2015-re felére mérséklődjön. Ezzel szemben a mai felmérések szerint 1,2 milliárd ember éhezik - így Maria Kadlecikova, hozzátéve: - A mostani kilátások szerint 20 év is kell ahhoz, hogy az éhezők száma legalább 400 millióra csökkenjen. Földünk mezőgazdálkodásra alkalmas területei a szakma szerint alkalmasak a mindenkor szükséges mennyiségű élelmiszer megtermelésére. Ám nem csak erről van szó. Igen jelentős infrastrukturális beruházások is kellenek a megfelelő ellátó rendszer működéséhez. Gondolunk itt a korszerű termeléstechnológiára, annak eszközeire, alapanyagaira, a szállítási körülményekre, a raktározásokra. Utóbbi kapcsán például igen elgondolkodtató az a felmérés, miszerint a ma előállított élelmiszer termékeknek a 40 százaléka veszik kárba a megfelelő tárolási lehetőség híján.

Mint az elnökasszony szavaiból kiderült: világméretekben nagy súlyú, s megoldást tekintve egyre sürgetőbb feladatok kerülnek tehát a közeli csúcstalálkozó tárgyalóasztalára, ami mellett ott fog ülni Bajnai Gordon miniszterelnök is.

- A szakma felkészült a feladatok megoldására, arra lesz szükség, hogy ebben a politika is partner legyen. A lokális problémákkal kapcsolatos döntéseknek pedig a megoldásra váró helyeken kell megszületniük. Ezzel a céllal a csúcstalálkozó új szerepeket is oszt majd a regionális irodáknak. Az által, hogy a hatásköreink bővülnek, a mi szervezeteinknek nagyobb szerepe lesz az egymással való kapcsolattartásban, adott ügyekben az összefogásra - hangsúlyozta az elnökasszony.

A találkozóra vidéki helyszínt választottak, ezzel is érzékeltetni próbálták a munka decentralizációjának fontosságát.

- Nem véletlenül választottuk Keszthelyt. E miliő, a Festeticsek hagyatéka, az intézményi könyvtárban rendezvényünk jegyében elkészített agrárirodalmi könyvkiállítás úgy gondolom, valamennyi résztvevőre nagy hatást gyakorolt. Tovább erősítette az optimizmusunkat, ami a legfontosabb az elkötelezett munkavégzéshez - mondta Maria Kadlecikova.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!