Gazdaság

2009.05.28. 02:27

A válságban is vannak kiválók

Zalaegerszeg (hp) - A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (ZMKIK) tegnap megtartott soros küldöttgyűlésén átadták a megyei közjogi testület által évente odaítélt kamarai díjakat.

Hajdu Péter

A Zala Megye Gazdaságáért Kamarai Díjat három vállalkozónak ítéli oda évenként a ZMKIK. Ezúttal nagyvállalkozások kategóriájában Szabadics József, a zalakarosi Szabadics Zrt. vezetője vehette át, a közepes nagyságú vállalkozások közül Horváth Tihamérnak, a keszthelyi Horváth-Ép Kft. vezetőjének ítélték e kitüntetést, a zalai kisvállalkozások közül pedig Buzsáky Ferenc, az egerszegi Korona Pékség Kft. vezetője vehette át az elismerést jelképező oklevelet és plakettet. A megyei kereskedelmi és iparkamara ugyancsak évente ismeri el a szakképzésben végzett munkát. A Zala Megye Szakképzéséért Kamarai Díjat Baján Antalnak, az egerszegi Ganz-Munkácsy Szakközépiskola és Szakiskola igazgatójának ítélték oda. 


Buzsáky Ferenc, Horváth Tihamér és Szabadics József (balról jobbra)
Fotó: Ohr Tibor

A kamarai küldöttek előtt dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke tartott előadást Válság-valóság: őszintén a gazdaságról címmel. Az MKIK elnöke a kamara által 1500 cég megkérdezésével elkészített konjunktúra elemzés eredményei alapján szólt a gazdaság mai helyzetéről. Elmondta, ezúttal a nagy- és kisvállalkozások várakozásai is egyöntetűen rosszak, csökkentek az építési és gépberuházások, továbbá a munkaerő keresletben is az utóbbi tíz év legrosszabb adatát mérték. Hozzátette, a munkaerő megtartásban most elsősorban a kis cégek járnak élen. Talán az egyetlen kevésbé kedvezőtlen tendencia az, hogy idén áprilisra mérséklődött a rendelésállomány csökkenésének üteme. A válságkezelésről szólva többek között elmondta, a Bajnai-kormány nem megfelelő arányban foglalkozik a költségvetési egyensúly, a gazdaságösztönzés és az ország iránti bizalom helyreállításának hármas követelményrendszerével. Az MKIK elnökének véleménye szerint ugyanis a kormány szinte kizárólag a költségvetési egyensúllyal foglalkozik, s eközben nem tapasztalhatók gazdaságösztönző intézkedések. Őt követően Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke szólt a régiós, azon belül a Zala megyei fejlesztési források felhasználásáról. A ZMKIK küldöttei elfogadták a szakmai munkáról, költségvetésről szóló napirendi pontokat, az elnökség által beterjesztett, átdolgozott alapszabályt azonban nem.A vállalkozások konjunkturális várakozásai rosszak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!