Gáborjánháza

2017.01.12. 17:53

Sikerült megvalósítani az eltervezett célokat

Gáborjánháza – Nyílsászárókat cseréltek január első napjaiban a településen az egykori posta épületében.

Korosa Titanilla

Közösségi színtérré alakult az elmúlt évben a posta épülete, ami azóta szövőműhelynek ad helyet és kiállítótér is egyben. Az épület belső festésére, valamint a nyílászárók cseréjére az elmúlt napokban került sor.

– Ebben az épületben helyeztük el azt a szövőszéket, amit a helyi Nyakas Györgyné ajánlott fel, azóta működőképessé is vált – mondta Pantó László, Gáborjánháza polgármestere. – A felújítás befejeztével szeretnénk nekiállni a szőttes készítésnek, hogy eladható termékeket produkáljunk a tavaszi Hetés vendégül lát! rendezvényre. Több látogatót fogadtunk már itt, a szövőműhely megtekintése mellett perecet is sütöttünk, ami szintén a tájegység jellegzetessége. Célunk a hetési szőttes készítés hagyományának megőrzése, a helyi szokások tovább örökítése és a helyi turizmus erősítése.

Helyükre kerültek az új nyílászárók és a belső festést is elvégezték a munkálatok során. Balra Pantó László polgármester

A polgármester a közelmútban megtartott közmeghallgatás kapcsán arról is beszélt, hogy az év során sikerült megvalósítani az eltervezett célokat. A szövőműhely elindítása mellett a temetőben végeztek felújítást és befejezték a kerítés építését. A lakosság részéről kérésként hangzott el a temetőben álló, feleslegesség vált fák kivágása.

– További tervünk, hogy visszavásároljuk a faluban a közparkkal szemközti területet – folytatta Pantó László. – Ennek  egy része korábban az önkormányzaté volt, jelenleg pedig külföldi magántulajdonban van. Ez a tujákkal beültettet terület eltakarja a település központját, ezt kívánjuk majd megszüntetni. Szeretnénk a terültet parkká átalakítani, szebbé tenni. Emellett – megfelelő pályázati forrás esetén – kemenceház kialakítást tervezzük az önkormányzat épületének udvarában, amit nyári konyhával egészítenénk ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!