Foci

2014.01.11. 17:53

Végtelen szerénysége tette őt emberileg naggyá

Lenti - Csodálatos csatár volt, sorra rúgta a szebbnél szebb gólokat, egyes mozdulataival mérkőzéseket döntött el. Emellett végtelenül szerény is volt.

Gyuricza Ferenc

A fenti szavakkal egy Lentiben élő pedagógus, Paksa Tibor emlékezik a január 5-én elhunyt legendás portugál focistára, Eusébióra. A sajtólevelezéseiről is jól ismert férfinek megadatott a lehetőség, hogy személyesen is találkozzon a Fekete Párducnak becézett világsztárral.

– A sors óriási ajándékának tartom azt a néhány percet – emlékezik vissza a történtekre Paksa Tibor. – Még 1998-ban történt, amikor a magyar válogatott európai bajnoki selejtezőt játszott a portugálokkal szemben. A mérkőzésen az MLSZ meghívására vehettem részt a tanítványaimmal együtt, s még arra is lehetőségünk nyílt, hogy találkozhassunk a portugál csapattal. Ahogy beérkezett a busz, sorra szálltak le a világsztárok: Rui Costa, Figo és a többiek, s mind kezet fogtak velünk. Utolsóként egy elegánsan öltözött idősebb úr szállt még ki a buszból, ő volt Eusébio, aki a portugál válogatott díszvendége volt a meccsen. Odalépett hozzánk, barátságosan üdvözölt mindenkit, dicsérte a régi magyar focit, s biztatta a gyerekeket, hogy eddzenek sokat, mert csakis így lehet belőlük jó játékos.

Paksa Tibor és Eusébio találkozását fényképen is megörökítették. Fotó: archív

Paksa Tibor azt mondja, számos világhírű sportolóval találkozott már az évek során, de olyan szerénységet senkinél sem tapasztalt, mint Eusébio esetében. Ezt jelzi többek között az is, hogy nem luxusautóval érkezett a mérkőzés színhelyére, mint általában a díszvendégek szoktak, hanem a futballistákkal utazott együtt.

– Talán ennek a szerénységnek köszönhető, hogy a portugálok körében óriási tiszteletnek örvend – folytatta Paksa Tibor. – Életében szobrot emeltek már neki, halálakor pedig nemzeti gyászt rendeltek el. Nekünk, magyaroknak lenne mit tanulnunk tőlük arról, hogy hogyan kell az értékeinket megbecsülnünk. Sajnos nálunk elképzelhetetlen, hogy egy legendás hírű sportoló temetésére tízezrek menjenek el, Portugáliában pedig az egész nemzet gyászolja az elhunyt Eusébiót. Azt gondolom, az egészséges sportkultúrának valahol ez is része kellene hogy legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!