műanyaghulladék

2019.10.27. 19:23

A folyókat is megtisztítaná a csendes-óceáni szemétgyűjtő rendszer feltalálója

A 25 éves Boyan Slat holland feltaláló szombaton mutatta be a rotterdami kikötőben új fejlesztését, a The Interceptor nevű rendszert, amely a vízen haladva kikotorja a műanyagszemetet.

Rotterdam, 2019. oktber 27. Boyan Slat 25 ves holland feltall bemutatja j fejlesztst, a folykat a manyag hulladktl megtisztt Interceptor rendszert Rotterdamban 2019. oktber 26-n. A takarthaj a folykon vlgymenetben haladva naponta 50 tonna szemt felszedsre alkalmas, mieltt az elrn a tengereket vagy cenokat. Slat tallmnya az cenok manyag hulladkainak eltakartsra szolgl System 101 is, amely a Csendes-cenon szeptemberben kezdte meg a tevkenysgt. MTI/EPA/ANP/Robin Utrecht

Forrás: MTI/EPA/ANP

Fotó: Robin Utrecht

A napenergiával működő hajó a folyókon völgymenetben úszva, íves alakú felfogó berendezésével naponta 50 ezer kilogramm műanyaghulladékot képes összegyűjteni még az előtt, hogy azok a tengerekbe, óceánokba ömlenének. Megfelelő feltételek mellett teljesítménye akár kétszeresére növelhető – közölte Slat.

„El kell zárni a csapot, ami azt jelenti, hogy meg kell akadályozni, hogy a műanyag eljusson az óceánig” – hangsúlyozta.

Slat szerint mintegy ezer folyó felelős az óceánokat érintő műanyagszennyezés mintegy 80 százalékáért, és az a szándéka, hogy a következő öt évben valamennyi ilyen folyón megkezdjék a hulladék eltávolítását.

A folyami hulladékgyűjtő hajók elkészítése mintegy 700 ezer dollárra rúgott, de a költségek csökkeni fognak, ahogyan egyre többet készítenek belőlük.

Három ilyen hajót vetettek már be Indonéziában, Malajziában és Vietnamban és a negyediket a Dominikai Köztársaságban fogják használni – tette hozzá.

Izham Hashim, a malajziai Selangor állam kormányának képviselője a bemutatón elmondta, hogy másfél hónapja működik a hajó az egyik folyón, és nagyon jó szolgálatot tesz, összegyűjti a műanyag palackokat és minden szemetet.

Slat csendes-óceáni lebegő szemétszedője, a System 101 nevű berendezés szeptemberben gyűjtötte be az első műanyaghulldékot a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között félúton elterülő gigantikus csendes-óceáni szemétszigeten, ahova a tengeri áramlások sodorják össze a hulladékot.

Az U-alakú rendszer egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és egy 3 méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A filter által kiszűrt szemetet hajók szállítják a partokra, az első adagot várhatóan decemberben, az első fázis után.

Borítókép: Boyan Slat 25 éves holland feltaláló bemutatja új fejlesztését, a folyókat a műanyag hulladéktól megtisztító Interceptor rendszert Rotterdamban 2019. október 26-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!