2015.05.31. 09:31
Hasznos konyhai turpisságok
Zalaegerszeg - Szalay Csaba civil tudósítónk néhány hasznosítható konyhai trükkel, tapasztalattal ismertet meg bennünket.
- Mielőtt kirántanánk a csirkemellet, éjszakára íróban (savanyú tej) kell áztatni, amitől finom zamatos íze lesz. Nem lesz száraz, hanem olyan lesz, mint a borjúhús.
- Amikor sok a petrezselyem, jól megmosva, összetekerjük szivar alakúra, becsomagoljuk szorosan nylon zacskóba és így tároljuk a mélyhűtőben. Ha szükség van rá, fagyott állapotban gyönyörűen lehet szeletelni,
- A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverjük, így tehetjük zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használhatjuk (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórhatjuk.
- Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy spagettivel végezzük, így nem károsodik a forma.
- A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát teszünk.
- A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá.
- A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixolom.
- A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forróvízbe. Gyors és nem maszatolós. Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.
- Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is.
- A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.
- A hússzeletek közé folpackot téve fagyasszuk le, így nem fagy össze.