Életmód

2014.09.14. 10:20

A bölcsődei beszoktatásról - Hagyjunk rá elegendő időt magunknak, a bölcsinek és a gyereknek

A fiatal, kisgyermekes szülők egyik őszi rémálma: az édesanya visszamegy dolgozni, a gyerek bölcsibe indul. Mi lesz most?

Arany Horváth Zsuzsa

Ide mindenki! A zalai bölcsikben is beszoktató nagyüzem van ezekben a hetekben. Fotó: Pezzetta Umberto

Hogyan lehet megkönnyíteni? Már előre minden nap beszéljünk a gondozó nénikrő a többi gyerekről, a sok játékról. Így megérkezve már ismerősen csengenek a nevek, érezheti, nem idegenek várják őt.

Segítség a gondozónőknek, ha tudják a gyerek szokásait, mivel szeret játszani, mennyire önálló az étkezésben, öltözködésben, mit szeret enni, mit nem.

Jó, ha már van néhány játszótárs, akiket korábbról, a játszótérről, a sétáról ismer.

Nehéz az elengedés, a szülők is szoronganak. Hiába mondják, most már nyugodtan elmehetünk, azzal csak nő az aggodalmunk. Hallgatózunk az épület előtt, mikor zendít rá a sírásra a szemünk fénye. Ezt sem kell szégyellni.

Hagyjunk tehát időt mindannyiunk számára a beszoktatásra. Ne két hét szabadság alatt akarjuk letudni, mert könnyen megtörténhet, hogy azonnal beteg lesz a gyerek és akkor újra kell kezdeni a beszoktatást. Érdemes előtte kicsit megerősíteni az immunrendszerét sószobával, egy kis immunerősítővel, hogy ne az első napokon essünk ki, mert akkor lehet újra kezdeni az egész folyamatot.

Ezek is érdekelhetik