Életmód

2014.09.14. 10:20

A bölcsődei beszoktatásról - Hagyjunk rá elegendő időt magunknak, a bölcsinek és a gyereknek

A fiatal, kisgyermekes szülők egyik őszi rémálma: az édesanya visszamegy dolgozni, a gyerek bölcsibe indul. Mi lesz most?

Arany Horváth Zsuzsa

Ide mindenki! A zalai bölcsikben is beszoktató nagyüzem van ezekben a hetekben. Fotó: Pezzetta Umberto

Hogyan lehet megkönnyíteni? Már előre minden nap beszéljünk a gondozó nénikrő a többi gyerekről, a sok játékról. Így megérkezve már ismerősen csengenek a nevek, érezheti, nem idegenek várják őt.

Segítség a gondozónőknek, ha tudják a gyerek szokásait, mivel szeret játszani, mennyire önálló az étkezésben, öltözködésben, mit szeret enni, mit nem.

Jó, ha már van néhány játszótárs, akiket korábbról, a játszótérről, a sétáról ismer.

Nehéz az elengedés, a szülők is szoronganak. Hiába mondják, most már nyugodtan elmehetünk, azzal csak nő az aggodalmunk. Hallgatózunk az épület előtt, mikor zendít rá a sírásra a szemünk fénye. Ezt sem kell szégyellni.

Hagyjunk tehát időt mindannyiunk számára a beszoktatásra. Ne két hét szabadság alatt akarjuk letudni, mert könnyen megtörténhet, hogy azonnal beteg lesz a gyerek és akkor újra kell kezdeni a beszoktatást. Érdemes előtte kicsit megerősíteni az immunrendszerét sószobával, egy kis immunerősítővel, hogy ne az első napokon essünk ki, mert akkor lehet újra kezdeni az egész folyamatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!