Életmód

2014.07.05. 21:20

Az orvos válaszol: Dr. Szilassy Tekla főorvos az ízületi bántalmak eredetéről, kezeléséről

Elindítottuk Orvos válaszol rovatunkat, melyhez megérkeztek az első kérdések. Ezúttal dr. Szilassy Tekla főorvos válaszol.

Arany Horváth Zsuzsa

„Csontritkulásom van, – írja Kovács Lászlóné, Teréz – amit jelenleg Prolia injekcióval kezelnek félévenként. A 6-os csigolyám beroppant. Állandóan vannak fájdalmaim, leginkább kezeimben, derekamban, könyökömben, újabban a bokámban is. Jelenleg ami legjobban fáj, az a jobb kezem. Reggel fél óra masszírozás, tornáztatás után válik használhatóvá, addig úgy érzem, hogy egy darab fa van a karom végén. Sokszor áramütés érzés is van benne, majd egy-egy ujjamat mintha dróthuzal húzná. Próbálom nyaki tornával is jobbítani, de nem mondhatom rá, hogy jó. Mit tehetek még a fájdalmaim csökkentésére? Amennyire lehet, próbálom a gyógyszert, fájdalomcsillapítót elkerülni."

Kedves Teréz!

Az ízületi fájdalmak nem csontritkulás következményei. A hosszan tartó reggeli ízületi merevség gyakori a reumatoid arthritis nevű sokízületi gyulladás esetén is, de 5-15 perces merevebb érzés a porckopásos ízületekben is sűrűn előfordul. A porckopásos, más néven artrózisos betegek ezért gyakran mondják, hogy reggelente meg kell várni, hogy ízületeik „bejáratódjanak". Az áramütés szerű érzés már ideg bántalomra utal, így azt javaslom, egy ilyen komplex problémával forduljon mozgásszervi szakorvoshoz, hiszen a többféle szövetből eredő fájdalmakat első körben fizikális vizsgálattal lehet felmérni. A mozgásterápiának, gyógytornának hosszabb távon használnia kell – amennyiben a torna nem segít, feltehetően nem az Önnek megfelelő gyakorlatokat végzi. Orvosi vizsgálatot és a diagnózis megszületését követően javaslom, keressen fel egy gyógytornászt, akitől egyénre szabott feladatokat, gyakorlatokat kaphat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!