Életmód

2014.03.21. 13:39

Mindig a gyógyszer a jó választás?

A magyar lakosság az elmúlt évben 162 millió receptet váltott ki a patikákban, ezek tb támogatása 308 milliárd forint volt.

Dr. Gergye Ferenc háziorvos szakfőorvos

Ezen felül számolandó a nem vényköteles gyógyszerek és gyógyhatású készítmények hatalmas mennyisége és költsége. Döbbenetes számok!

Dr. Gergye Ferenc háziorvos szakfőorvos

Több évtizedes orvosi tapasztalataimra hagyatkozva idézek fel néhány, ide illő tanulságot.

A láz örökzöld téma, mégsem árt felfrissíteni néhány alapvető ismeretet. A láz egy tünet, mely a szervezetben zajló fertőzésre utal. Hatására a szervezet védekező rendszere aktiválódik és segíti a kórokozók elpusztítását, ezért hasznos lehet. Az is bizonyítható, hogy az akár 40-41 fokos láz sem okoz semminemű maradandó károsodást. Ugyanakkor a lázcsillapításra használt valamennyi gyógyszerneksúlyos, akár életveszélyes mellékhatásai lehetnek.

Népbetegség hazánkban a magas vérnyomás, a hipertónia. Fiatal korban történő kialakulásához az elhízás és mozgásszegény életmód jelentősen hozzájárul. Egy 29 éves fiatal férfi páciensem jelentkezett azzal, hogy rendszeresen magasabb vérnyomást mért, fáradékony. Az elvégzett vizsgálatok igazolták a hipertóniát és 15 kg súlyfeleslege is volt. Részletes megbeszélést követően válaszút elé állítottam. Életmód változtatás (súlyfelesleg leadása, mozgás és diéta) vagy életre szóló gyógyszeres kezelés voltak a lehetséges utak. Ő helyesen az előbbit választotta. Négy hónappal a vizsgálatot követően kitűnő közérzetről, mínusz 13 kilóról számolt be, vérnyomása normalizálódott. Az egy évvel későbbi ellenőrzéskor is mindent rendben találtunk, beleértve vérnyomását is. Gyógyszer nélkül!

A cukorbetegség a hipertóniához hasonlóan népbetegség. Kialakulásában szintén fontos szerepe van az elhízásnak, a mozgásszegény életmódnak. Eredményes kezelésében alapvető jelentőségű a korrekt diéta betartása a szükséges gyógyszeres és/vagy inzulin kezelés mellett. Húsz éve cukorbeteg és már többszörös szövődményt elszenvedett betegünk méltatlankodott az eredménytelen gyógyszeres kezelése miatt. Kérdeztük, hogy a diétát hogyan tartja be. Azt válaszolta, mindent megeszik, amit a családja, s a többszöri részletes tanácsadás ellenére sem ismerte a diétás elveket. Így hiába állnak rendelkezésünkre a legjobb gyógyszerek.

Más. A rutin laborvizsgálatok jelentősen emelkedett húgysavszintet mutattak középkorú, magasan kvalifikált férfi betegünknél. Ecsetelve ennek későbbi súlyos következményeit részletes felvilágosítást adtunk a lehetséges megoldásokról, szembeállítva egymással a jelentős korlátozásokat jelentő diétát és a gyógyszeres kezelést. A diétát és pár hónap múlva kontroll vizsgálatot javasoltunk. Betegünk rövid hezitálást követően a gyógyszert kérte.

Végül egy nagy tekintélyű belgyógyász professzor gondolatait idézem fel.

"Ha egy beteg sokféle gyógyszert szed és nem érzi jól magát ne rendeljünk számára újabbakat, hanem a meglévők közül hagyjunk el néhányat."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!