Életmód

2013.07.21. 11:35

Otthoni befőzésnél pontosan tudjuk, mi kerül a fazékba

Itt a befőzési szezon, eper, málna, cseresznye, meggy és barack kínálkozik a dunsztosüvegbe, hogy csak néhány finomságot említsünk. Egy darabka nyár, amit aztán télen jó levenni a polcról és megízlelni.

Dezse Anna

Sokan gondolják, hogy a befőzés felesleges időpazarlás, hiszen a boltok polcain ott sorakoznak a finom dzsemek, kompótok, savanyúságok. Ám az otthoni befőzés pártiak oldalán is nyomós érvek sorakoznak: amellett, hogy pénzt takaríthatunk meg vele, pontosan tudjuk, mi kerül abba a bizonyos fazékba. Ezáltal pedig egészségesebben és akár tartósítószerektől mentesen táplálkozhatunk.

- Már közel negyvenöt éve készítek otthon lekvárokat, kompótokat és savanyúságokat - meséli Szakony Gyuláné, Annus néni, akit baki otthonában kerestünk fel.

- Még édesanyámtól lestem el a befőzés technikáját és a recepteket. Ezeket aztán később továbbfejlesztettem. Ma már cukor helyett inkább édesítőszert használok, bár néhány üveggel a cukros változatból is el szoktam készíteni. Az édesítőszerek mennyiségét és a savanyúságok fűszerezést végül a saját és a családom szája íze szerint alakítottam ki. A gyümölcsöket, zöldségeket pedig magam termesztem a kertemben, boltban sohasem vásárolok ilyesmit. Leginkább barack, cseresznye, meggy- és körtekompóttal, illetve savanyú uborkával töltöm fel a spájz polcait télire.

Már közel negyvenöt éve készítek otthon lekvárokat, kompótokat és savanyúságokat - meséli Szakony Gyuláné, Annus néni (Fotó: Pezzetta Umberto)

A befőzés egyik legfontosabb előkészítő művelete, a tárolásra szánt üvegek fertőtlenítése. Akinek van mosogatógépe, annak egyszerűbb a dolga, elég, ha egy hosszabb, magas hőmérsékletű programon tisztára mossa az üvegeket. Aki nem rendelkezik efféle háztartási géppel az se ijedjen meg, mosogatószeres forró vízzel mossa ki, majd többször öblítse el a befőttesüvegeket. Külön fertőtlenítő szerre nincs szükség.

Napjainkban rengeteg tárolási módszer közül válogathat az, aki befőzésre adja a fejét. Sokan a csavaros, vagy csatos üvegekre esküsznek, mondván, így légmentesen lezárhatják az edények tartalmát, de vannak, akik még mindig a tradicionális módszert alkalmazzák: befőzési celofánnal fedik le az üvegeket.

- Számomra a hagyományos elkészítési mód egyúttal a jól megszokott aromát is jelenti. A hagyományos ízeket kedvelem, éppen ezért nem is szoktam különlegesebb ízvilágú lekvárokkal kísérletezni, bár a baracklekvárba mindig facsarok frissen egy kis narancslevet, így sokkal zamatosabb. Személy szerint sohasem volt problémám a celofános eljárással, így nem is tértem át a csatos üvegek használatára. Tartósításhoz pedig csupán csak egy kevés szalicilt, a savanyúsághoz pedig némi borként szoktam használni, nátrium-benzoátot egyáltalán nem alkalmazok - mondja.

A tisztaság, a befőzési eljárás és a száraz dunsztolás is sokat segíthet abban, hogy a befőttek ne romoljanak meg és sokáig élvezhessük a gyümölcsök, zöldségek zamatát. Persze maga a cukor is nagy segítségünkre lehet, de azért ne vigyük túlzásba. Arról se feledkezzünk meg, hogy jobb, ha a kész befőtteket száraz, hűvős helyen tároljuk. Ha pedig teljesen biztosra akarunk menni egy lépést még tehetünk a tartósság érdekében: az üvegeket megtöltve, lezárva, fordítsuk fejjel lefelé néhány perc erejéig. Az így keletkezett vákuum konzerváló hatású.

- A cseresznye- vagy meggybefőttből leggyakrabban rétest, vagy gyümölcstortát készít Szakony Gyulánéek, ilyenkor kimagozott kompótot használok. A lekvárokat pedig süteményekbe teszem. Ezeket szereti leginkább a család. Néha a házi finomságaimat kiállításokra is elviszem. Zalaegerszegen, Lentiben, és itt Bakon is bemutattam már a termékeimet, sőt még díjat is nyertek - avat be Annus néni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!