Egyéb

2009.06.30. 06:51

Hogyan alakítsuk ki az étkezőnket?

Zalaegerszeg - Gyors reggelik és ünnepi vacsorák színhelye éppúgy lehet, mint hangulatos baráti beszélgetéseké, de akár az elmélyült munkának is helyet adhat. S mivel általában a konyhával, nappalival egy légtérben van, az étkező berendezése során a funkcionalitás mellett a stílus is fontos szerepet kell, hogy kapjon.

Varga Lívia

Az étkező legfontosabb bútordarabja kétség kívül az asztal, melynek ideális magassága 75-80 centiméter. Hossza és szélessége tetszés szerint variálható, ám, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés, vásárlás előtt mindenképpen mérjük fel a rendelkezésünkre álló helyet, majd gondoljuk végig azt is: hány személyt szeretnénk leültetni köré.

- Egy főnek minimum hatvan centiméternyi asztalrész dukál, s hogy szépen meg tudjunk teríteni, fontos, hogy az asztal szélessége legalább kilencven centi legyen. Hogy kényelmesen leülhessünk, az asztal és a fal között legalább nyolcvan centi maradjon el, amiből pedig már könnyedén kiszámítható, hogy az ebédlő minimun 2,5 méter széles kell legyen ahhoz, hogy kényelmesen meg tudjuk oldani az étkezést és a tálalást - mondja Király Judit, a Szinkron Zalaegerszeg Kft. értékesítője.


Étkező: helyiség, amiben otthon vagyunk
Fotó: Katona Tibor

Ha kicsi a rendelkezésünkre álló hely, ám gyakran fogadunk vendégeket, mindenképpen bővíthető asztalt válasszunk, lehetőleg téglalap alakút, hisz ezt szükség esetén akár a falhoz is állíthatjuk.

- Kerek vagy ovális asztalok nagy térben mutatnak igazán, ráadásul rakodófelületük nagysága jóval elmarad az ugyanolyan hosszúságú téglalap asztalétól, s kevesebben is férnek el körülötte - hangsúlyozza Pigler István építész. - Kisméretű konyhákban érdemes falra szerelhető, lenyitható asztalban gondolkodni, sőt, az étkező akár a konyhapult része is lehet, ami mozgatható, s főzéskor munkafelületként is funkcionálhat.

A négyzet alakú, általában kilencvenszer kilencvenes asztal remek terepet biztosít a kétszemélyes romantikus vacsorákhoz, de akár négyen is kényelmesen elférnek körülötte.

A méreten túl nem mellékes szempont az étkezőasztal anyaga sem. Amennyiben pénztárcánk engedi, mindenképpen tömörfát válasszunk, de persze jó szolgálatot tehet a bútorlapból vagy MDF-ből készült változat is. Azzal azonban mindenképpen tisztában kell lennünk, hogy egy lapra szerelt termék sosem biztosít akkora stabilitást, mint egy készre gyártott, s ha kap egy kis vizet, akár tönkre is mehet.


Tálalószekrényből mindenképpen üvegeset válasszunk, asztalból pedig - főleg kis hely esetén - lehetőleg téglalap alakút, ami ünnepi összejövetelekkor tovább bővíthető, tanácsolja Tóth Gábor tervező
Fotó: Katona Tibor

- A tömörfából készült asztal örök darab, gyönyörűen öregszik, az idő előrehaladtával antikká válhat, míg mindez egy bútorlapból gyártott termékről nem mondható el. Előbbi ráadásul újracsiszolható, pácolható, javítható, s az abból kialakítható formák, színek és felületek száma is végtelen - fogalmaz Tóth Gábor tervező. - Fontos azonban, hogy központi fűtés esetén, amennyiben tömörfa asztalunk van, párologtató feltétlenül legyen a lakásban, különben a fa teljesen szétszárad.

A furnérozott asztalok szintén megadják a fa nyújtotta esztétikai élményt, ám jóval olcsóbbak, kevésbé tartósak és különösen a széleiken, sérülékenyek is.

A szék ülőmagasságát az asztal magassága mellett a használók adottságai határozzák meg. Sose rendeljünk próba nélkül, katalógusból, s választáskor ne a szín, hanem a kényelem legyen az elsődleges szempont. A háttámla és az ülőfelület dőlésszögét, valamint ez utóbbi magasságát, szélességét ugyanis egyedi igényeink kell, hogy meghatározzák.

Az asztalhoz hasonlóan a szék is sokféle anyagból készülhet, a lényeg, hogy - a nagy igénybevétel miatt - ülőfelülete könnyen tisztítható legyen. Kényelmünk növelése érdekében az asztalfőre választhatunk karfás széket is. Ha az asztalnak állandó helye van, egyik oldalára vagy L-alakban a székek helyett akár tárolórekeszes padot is állíthatunk.

- A legfontosabb azonban, főleg amerikai konyhás megoldás esetén, hogy harmóniát, s olyan életteret teremtsünk, amiben minden körülmények közt jól érezzük magunkat - teszi hozzá Pigler István.

Ha az étkezőben még egy tálalószekrény is elfér, mdenképp üvegeset válasszunk, abban ugyanis amellett, hogy jól mutatnak az ünnepi porcelánok, a portól is védve vannak. S hagyjunk helyet pesze az étkészletet, esetleg terítőt, szalvétákat rejtő fiókoknak is. Az asztal fölé helyezzünk egy lámpát, ami megvilágítja az étkezőfelületet, s aminek fényénél akár újságot is olvashatunk. Egy romantikus vacsoránál azonban a fényár helyett megfelelőbb a hangulatvilágítás, így az az ideális, ha étkezőnk mindkét funkcióval bír.


További érdekességeket talál SZÉP OTTHON rovatunkban! Klikk IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!