Csesztreg

2014.12.03. 16:45

Megújult a Kerka-ág leghosszabb gyaloghídja

Csesztreg - A rossz műszaki állapota miatt teljesen újjá kellett építeni a Kerka-ág felett átívelő leghosszabb gyaloghidat a községben.

Gyuricza Ferenc

A tervezést Németh Dezső szilvágyi formatervező iparművész végezte, aki annak idején már a híd első változatát is készítette.

– A Kerka-ág leghosszabb gyaloghídja húsz éve épült, és az azóta eltelt időszakban alaposan megromlott az állaga – mondta Czupi Magdolna polgármester. – Mind a tartószerkezetét, mind a felépítményét megvizsgáltattuk, s arra jutottunk, hogy a balesetveszélyes helyzetek megelőzése érdekében mielőbb el kell végeztetni a felújítást.

Németh Dezső az általa tervezett, nemrég elkészült új hídon. Fotó: Gyuricza Ferenc

A település önkormányzata augusztusban döntött a munkálatokról, s kézenfekvő volt, a tervezéssel Németh Dezsőt bízzák meg. A Szilvágyon élő formatervező iparművész a régi kontúrok megtartásával egy kevésbé díszes, valamivel egyszerűbb változatot ajánlott a falunak, mivel annak állagmegóvása viszonylag egyszerűbb feladat. A képviselő-testület ezt a javaslatot elfogadta, így az elmúlt hetekben sor került a kivitelezésre is.

– A faszerkezetű építmény esetében a csapolások jelentik a legkényesebb pontokat, hiszen a víz általában ott tudja megtámadni őket – mutatta a formatervező iparművész. – A régi hídon alkalmazott díszítések miatt viszonylag sok helyen kellett csapolást alkalmazni, a mostani változatnál ezt igyekeztünk a minimálisra visszaszorítani.

A ragasztott vörösfenyőből készített híd hossza mintegy 25, a szélessége pedig másfél méter. A tartó- és díszítőelemek legmagasabb pontja körülbelül két és fél méterre van a járószinttől. Németh Dezső úgy látja, ezzel a megoldással az új híd élettartama sokkal hosszabb lehet az előzőénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!