Cserszegtomaj

2014.12.19. 15:26

„A mézeskalács talált meg engem”

Mézillat, színek, íves, virágos díszítések – Vargáné Orbán Anikó mézeskalács készítő műhelyében igencsak dolgos időszakot jelent az advent. Bár az év egészében készíti a hagyományos mézeseket, karácsony közeledtével egyre többen keresik meg.

Keszey Ágnes

A hagyományos, magyar népművészeti motívumok ihletik meg a cserszegtomaji alkotót, aki ezeket alapul véve ma már saját mintával készíti a mézeskalácsokat.

– Agrármérnökként végeztem Keszthelyen, majd három gyermek mellett autodidakta módon kezdtem el ezzel foglalkozni, hét évvel ezelőtt – meséli Vargáné Orbán Anikó.

– Mindig szerettem barkácsolni, tevékenykedni, sok minden kipróbáltam, de igazán nem éreztem közel magamhoz egyik művészeti, kézműves tevékenységet sem. Igazából úgy gondolom, a mézeskalács talált rám, hiszen ebben találtam meg önmagam, az alkotás örömét, kreativitásom kiteljesedését. – vallja az alkotó.

Bár a cserszegtomaji műhelyben készült mézeskalácsok ehetőek, alapvetően dísztárgynak készülnek. Az aprólékosan kidolgozott díszítettségű mézeskalácsot – melyet különféle alkalmakkor ajándéktárgynak választanak az embereke – a legtöbben szeretnék megőrizni, de előfordult olyan is, hogy ifjú asszony sírva hívta fel a mézeskalács-készítőt, hogy készítsen neki ugyanolyan szívecskét, mint ami az esküvői köszönőajándék volt, mert az újdonsült férj egyszerűen megette.

- Amellett, hogy a elsősorban ajándéktárgynak készítem, azért a kész mézeskalács ehető. Sokáig kísérleteztem a megfelelő tésztával, rengeteg receptet kipróbáltam és alakítottam én magam is. A megfelelő hozzávalók és a pontos adagolás mellett az is fontos, hogy alaposan ki kell dolgozni, bár a mézes tésztával nem egyszerű bánni. Én termelői mézet használok, minél sűrűbb, annál jobb: így szívesen dolgozok napraforgó aranyvessző, repce és vegyes virágmézzel. – szólt a tészta titkairól Anikó.

A tészta kidolgozása után következhet a sütés, majd a díszítés. A cserszegtomaji alkotó művei népi gyökerekből táplálkoznak, de mára már saját, egyéni stílust alakított ki.

Fotó: Keszey Ágnes

– A magyar népművészetben a natúr és a piros mézeskalácsok számítanak hagyományosnak, fehér díszítéssel. Ihletet adnak a népi motívumok, de túl kötöttnek érezném, ha csak népművészeti jellegű mézeseket készítenék, hiszen azoknál ragaszkodni kell a hagyományokhoz, a mintákon nem lehet módosítani, nekem pedig nagyon fontos, hogy szárnyalhasson a kreativitásom. Régen egyszerű, vonalas díszítést használtak, és nem voltak a mézeskalácsokon egybefüggő felületet. Úgy éreztem, letördelte volna a szárnyaimat, ha csak tradicionális motívumokkal díszítek. Én szívesen formálok az írómázból virágmotívumok, különféle díszítéseket. Nem csak sík, hanem térbeli alkotásokat is készítek: ajtófüggőt, mézeskalács-házikót, adventi koszorút mézesből. Az alkotás közben érzem, hogy ez vagyok én, ezt akarom csinálni – örömmel tölt minden egyes munkafolyamat – meséli Vargáné Orbán Anikó.

A fiatal alkotó egy ideje tanítja is a készítés fortélyait. Sokan érdeklődnek a tanfolyamok iránt: kisebb létszámban háziasszonyok, sokan, akik munka mellett, mellékállásként szeretnének mézeseket készíteni és vásárokon árulni, sőt járt már nála szakképzett készítő, de mézeskalács-készítést oktató szakember és cukrász is. Az alkotás és tanítás mellett mostanában egy újfajta technikával is foglalkozik – természetesen ezt is a mézeskalács ihlette.

- A Royal Icing felvert tojásfehérje és porcukor keverékéből álló máz – ezzel kerülnek a mézesekre is a motívumok - torták díszítésére is alkalmas. Mostanában ezzel is foglalkozom: dísztortákat készítek- ekkor is kiélhetem a kreativitás örömét. Számomra nagyon fontos, hogy mindig valami újat készítsek, olyannal foglalkozzak, amiben kihívás van, és örömmel tölt el, ha sikerül egy-egy nehézséget okozó munkafolyamatot elvégeznem. Szeretek olyat alkotni, ami új, ami még nem volt. Igaz, sokszor előfordul, hogy megrendelésre sok egyforma ugyanolyan mézeskalácsot kell készítenem – de az ismétlődő mozdulatok és motívumok írókázása megnyugtat, kikapcsol és relaxál. - osztja meg Vargáné Orbán Anikó mindazt, amit az alkotás jelent számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!