Szükség van a közösségi programokra

Tormafölde - Főzőverseny, kézműves programok, bor- és pálinkaházak kínálata, s változatos kulturális bemutatók is szerepeltek az idei Gesztenye-, Bor- és Toros Fesztiválon. A szombati program során a település új játszóterét is felavatták.

Gyuricza Ferenc

Az idén már ötödik alkalommal megszervezett fesztivál méltó volt a jubileumhoz, nemcsak programját tekintve, a látogatók számában is. Az alig 380 fős településre több ezren érkeztek, sztárvendég Fenyő Miklós fellépése idején zsúfolásig megtelt a színpad előtti tér. A tormaföldei rendezvény jelentőségét az ünnepi megnyitón többen is kiemelték. Pintér László, a térség országgyűlési képviselője egyebek mellett arról szólt, hogy a falu ezzel messze túlmutat nagyságrendjén, dr. Brazsil József, a Da Bibere Borlovagrend tagja - aki megemlékezett az aradi vértanúkról is - többek között azt a fejlődést méltatta, amit az itteni borkultúra színvonalának fejlesztése érdekében végezek a helyiek, míg Kondákor József polgármester az összefogásról beszélt, ami nélkül a rendezvény nem valósulhatott volna meg.



- Az évek során bebizonyosodott, hogy szükség van az olyan közösségi programokra, mint amilyen a Gesztenye-, Bor- és Toros fesztivál - emelte ki Horváth Anita, a szervező Hóvirág Egyesület elnöke. - Ahol lehetőség nyílik arra, hogy a baráti társaságok összemérjék főzési tudományukat, finom borokat és pálinkákat, gesztenyés különlegességeket kóstoljunk. Ma már országos ismertsége van a rendezvényünknek, ezt többek között a kézművesek és termelők jelenléte is bizonyítja.

A megnyitót követően került sor a község új létesítménye, egy uniós szabványnak megfelelő játszótér avatására. Közben a 31 csapat részvételével megrendezett főzőversenyre bírálata is lezajlott, s bár nem volt megkötés, hogy a fesztivál nevének megfelelően gesztenyével ízesített, vagy toros étel készüljön, többen mégis ennek megfelelően jártak el. A zsűri a változatos és különleges menüsora miatt így különdíjban részesítette a Borsosné Tóth Hajnalka által vezetett helybéli csapatot, míg a fődíjat a prósza köntösben feltálalt, füstölt beütéssel elkészített babos csülökpörköltjével a lenti és pákai tagok alkotta Kígyópatika csapat nyerte el.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!